Društvo

Bajić: Strateški cilj tužilaštava Srpske – jačanje transparentnosti

Zamjenik glavnog tužioca Republike Srpske Miodrag Bajić rekao je da je jačanje transparentnosti u radu tužilaštava jedan od definisanih strateških ciljeva tužilačkog sistema Srpske.

Bajić je na seminaru “Transparentnost tužilaštava i komunikacija s javnošću”, juče u Sarajevu, rekao da su tužilaštva opredijeljena da u skladu sa mogućnostima i principom zaštite istrage pruže informacije za javnost i unaprijede komunikaciju sa medijima.

Naglasio je da tužilaštva i mediji moraju komunicirati i sarađivati, te jedni drugima omogućiti pravovremenu razmjenu informacija kako se u javnosti ne bi plasirale dezinformacije u vezi sa istragama.

– Samo tako možemo poboljšati saradnju medija i pravosuđa, što bi povećalo povjerenje građana u tužilaštva i pravosudne institucije u cjelini – rekao je Bajić.

Smatra da većina tužilaštava blagovremeno odgovara na određene informacije koje su medijima neophodne, ističući da je nedopustivo da tužilaštva uskrate informacije koje su po Zakonu o pristupu informacijama dužna da dostave.

– Ipak, nisam za to da se tužilaštva potpuno otvaraju prema medijima u smislu kontaktiranja preko društvenih mreža, jer je to teren koji tužilaštva ne mogu da isprate, da ne ugroze istrage i informacije koje iz njih proizilaze – rekao je Bajić.

On je pozitivno ocijenio rad portparola Republičkog javnog tužilaštva i okružnih tužilaštava u Republici Srpskoj, posebno u Banjaluci, ističući da imaju dobru saradnju sa medijima i da dobro obavljaju svoj posao.

Bajić je dodao da u okviru okružnih tužilaštava nemaju lica koja su posebno zadužena za davanje informacija, te da takve poslove uspješno obavljaju sekretari koji sarađuju sa medijima.

On je izrazio nadu da će u budućnosti svako tužilaštvo imati portparola, ili da će postojati jedna portparolska služba koja će davati informacije za sva tužilaštva.

V.d. glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Tihomir Јurko smatra da je, uz ograničenja koja tužioci imaju u obavljanju svog posla, proces otvaranja između tužilaštava i medija počeo.

– Јoš dosta toga treba da se uradi, prvenstveno na odnosu koji će se morati zasnivati na osposobljavanju i tužilaca i novinara na koji način i koje informacije mogu biti dostupne javnosti, kako se ne bi ugrozio interes istrage, koja je i interes javnosti – rekao je Јurko.

Prema njegovim riječima, problem koji se javlja u tužilaštvima predstavljaju moderna sredstva komuniciranja, naglasivši da tužilaštva nisu osposobljena za taj vid komunikacije.

– Mislim da tužioci ne trebaju da komuniciraju sa novinarima određenih portala, već sa akreditovanim novinarima za ovu vrstu poslova – rekao je Јurko i dodao da je institucija portparola u tužilaštvima još u fazi usavršavanja, a da su najodgovorniji za davanje informacija glavni tužioci.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić istakla je da su tužilaštva i mediji korektiv društva na način da tužilaštva gone i otkrivaju počinioce krivičnih djela, a novinari ukazuju na sve loše pojave koje se dešavaju u društvu.

Bavčićeva je navela da su portparoli, kao prvi glas u javnosti, kao i mediji, spona između institucija i građana, te da je jedini način da pravovremene i zvanične informacije iz institucija stignu u javnost, da one budu plasirane putem medija.

– Misija tužilaštva iz kojeg ja dolazim je da uvijek kada možemo da ne ugrozimo predmet ili istragu, primat trebamo dati javnosti i pravovremeno ići sa zvaničnim informacijama. Tako se sužava prostor za spekulacije na prilično nekontrolisanom medijskom polju. Mediji se često pozivaju na neimenovane izvore, a prva informacija najčešće stvara pravu sliku u javnosti – naglasila je Bavčićeva.

Autor analize transparentnosti pravosudnih institucija po pitanju koruptivnih krivičnih djela – urednik Birna u BiH Erna Mačkić navela je da je praksa između sudova i tužilaštava u pogledu davanja informacija prilično različita.

Mačkićeva je, iznoseći činjenicu da neki portparoli tužilaštava daju informacije i odgovaraju na upućena pitanja, dok se neki uopšte ne oglašavaju, ocijenila da se mora napraviti balans između davanja informacija kako bi sve strane, pravosudne institucije i mediji, bili zadovoljni.

Tokom panel-diskusije o ovoj temi, predstavnici agencija SRNA i FENA, te radija “Otvorena mreža”, ukazali su na neblagovremeno davanje ili potpuno uskraćivanje odgovora na upućena pitanja, kao i na davanje informacija isključivo određenim medijima.

Oni su kao primjer dobre prakse iznijeli saradnju sa portparolima u okružnim tužilštvima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te kantonalnim tužilaštvima u Sarajevu i Tuzli.

Dvodnevni seminar “Transparentnost tužilaštava i komunikacija s javnošću” organizovali su centri za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i FBiH u saradnji sa projektom USAID-a “Pravosuđe u BiH”, koji se sprovodi već pet godina.

Seminar je namijenjen portparolima, službenicima za informisanje i drugim licima koja se bave odnosima s javnošću u tužilaštvima, kao i glavnim tužiocima u BiH, s ciljem definisanja ključnih izazova u komunikaciji između tužilaštava i medija u BiH i iznalaženja efikasnog načina za njihovo prevazilaženje.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!