Društvo

Titovu pećinu godišnje posjeti i do 10.000 turista

DRVAR – Titovu pećinu u Drvaru godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista, rekla je Srni Suzana Jović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport, u čijoj je nadležnosti Spomen-kompleks “25. maj 1944” u okviru kojeg se nalazi ova pećina.

Ona je rekla da Titova pećina predstavlja kulturni i istorijski spomenik koji posjećuju turisti iz cijele Evrope, a najviše iz Slovenije.

Loading...

Jovićeva je istakla da je Titova pećina od velike važnosti za Drvar, jer je to, kako je rekla, lična karta i istorija malog krajiškog gradića za koji je čuo cijeli svijet.

“U sezoni, koja počinje sredinom aprila i traje do oktobra, mnogobrojni turisti dođu u posjetu Titovoj pećini. Tim novcem se u sezoni i održava Centar za kulturu i sport u čijoj je nadležnosti ova pećina”, navela je Jovićeva.

Ona je rekla da su se federalne i kantonalne vlasti oglušile na njihove zahtjeve za pomoć u sanaciji Titove pećine, odnosno barake na koju se obrušio odron, izrazivši uvjerenje da će ovaj problem uskoro biti riješen.

“Iskreno se nadam da će vlasti na nivou BiH imati sluha za naš problem i pomoći nam da Titova pećina ponovo bude stavljena u funkciju kako bi smo ugostili turiste i prikazali im istoriju jednog grada heroja”, rekla je Jovićeva.

Jovićeva je podsjetila da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj 21. novembra 2011. godine donijela odluku kojom se Kulturni pejzaž, Spomen-kompleks Muzej “25. maj” proglašava nacionalnim spomenikom BiH.

“Prema toj odluci, nacionalni spomenik čine glavna zgrada Muzeja `25. maj`, Titova vila, zgrada u kojoj je oformljena OZNA /Odjeljenje zaštite naroda/ i prostor takozvane Titove pećine”, navela je Jovićeva i dodala da su u okviru Spomen-kompleksa “25. maj 1944” u funkciji dva muzeja sa eksponatima, te da se tu nalazi i renovirana biblioteka.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić ranije je rekla Srni da Titova pećina predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda ove opštine, ali da je morala da bude zatvorena zbog bezbjednosti turista.

Runićeva je pojasnila da je do odrona došlo nakon višemjesečnih padavina, kada je na području Drvara krajem januara proglašeno stanje elementarne nepogode.

Prema njenim riječima, opština Drvar je u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i nema sredstava za saniranje oštećenja.

“Opština Drvar slala je zahtjeve za pomoć federalnim i kantonalnim vlastima, ali niko nije imao sluha”, navela je Runićeva.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks “25. maj” godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!