Društvo

27 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske

​BIJELJINA – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA danas, na Blagovijesti, obilježava 27 godina od osnivanja.

Loading...

U sjedištu Agencije u Bijeljini u 13.00 časova biće obavljen slavski obred i lomljenje slavskog kolača.

SRNA je osnovana 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija – SRNA, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

SRNA je bila prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Novinska agencija Srpske od tada je prikupila, obradila i objavila više od dva i po miliona informacija – od vijesti, izvještaja, intervjua, analitičkih formi, audio i video izvještaja, te fotografija.

SRNA dnevno objavljuje od 250 do 300 informacija, a 2018. emitovala je rekordnu 105.291 vijest ili u prosjeku 288 dnevno, što je najviše u jednoj godini u istoriji Agencije.

Serijom tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom, urednici i novinari agencije SRNA prošle godine pokrenuli su inicijativu o uvođenju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Shodno inicijativi agencije SRNA, na prijedlog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staše Košarca, Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova jednoglasno je usvojio i odredio 9. septembar kao dan obilježavanja.

SRNA ima 12 informativnih servisa kojima prati dešavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona i svijeta.

Posjeduje poseban servis koji se bavi autorskim tekstovima, kao i servis na engleskom jeziku.

Osim pisanog, SRNA ima i savremeno organizovan foto i audio servis, a od 2016. godine pokrenut je i video-servis. Ova tri servisa zaokružuju i dopunjuju novinarske forme Agencije, ali predstavljaju i specifičnu cjelinu koja i u tehničkom pogledu pruža kompletnu informaciju za korisnike različitih medijskih profila.

U okviru svojih servisa SRNA pruža korisnicima agencijsku verziju vijesti iz svih oblasti života – sažetu, brzu i preciznu, praćenu istorijatom događaja.

U komentarima, intervjuima i reportažama, držeći se agencijske forme, SRNA se takođe bavi svim sferama života, tretirajući ih iz autorskog ugla.

Agencija svoje informacije plasira na teritoriji Republike Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet, posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Informacije agencije SRNA redovno koriste vodeći mediji u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, regionu i svijetu, te diplomatska predstavništva, kao i institucije i organizacije iz svih sfera.

U skladu sa potrebama svog servisa i javnosti kojoj su informacije namijenjene, Agencija ima najjaču dopisničku mrežu u Republici Srpskoj, među kojima se posebno ističu dopisništva u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i Federaciji BiH, te dopisnike u Srbiji i Crnoj Gori.

Članica je Asocijacije balkanskih agencija – ABNA.

Za sve ove godine kroz agenciju SRNA prošao je veliki broj novinara, prevodilaca i administrativnog kadra. U Agenciji je trenutno zaposleno 75 radnika, šest pripravnika, dok status honorarnog saradnika ima njih oko 30.

Svojom angažovanošću i predanim radom SRNA je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila je značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, SRNA je bila svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom nepune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i postala oslonac svim medijskim kućama na području Srpske, ali i van njenih granica.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!