Privreda

Džang: Postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju BiH i Kine

​MOSTAR – Ekonomije BiH i Kine su komplementarne, tako da postoji veliki potencijal i prostor za saradnju dvije zemlje u različitim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, eneergetika, saobraćaj, izjavio je danas u Mostaru potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine Džang Šenfeng.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 22. Međunarodnog sajma privrede, Džang je rekao da će Kineski savjet, u okviru inicijative “Pojas i put” i saradnje “16 plus jedan” podsticati kompanije iz Kine da dođu u BiH, kako bi istražili njeno tržište i firme.

“Podsticaćemo naše kompanije da se u BiH upoznaju sa njenim poslovnim politikama, investicijskim abijentom i njenim tržišnim potrebama kako bi se povećala nabavka proizvoda u BiH, ali i investicije u oblastima kao što su poljoprivreda, industrija, izgradnja infrastrukture”, istakao je Džang.

Prema njegovim riječima, to će dorinijeti društveno-ekonomskom razvoju BiH, a samim tim i unaprijediti standard života njenih građana.

Obraćajući se u ime kineske Vlade, Džang je rekao da je Kina spremna da dalje unapređuje dvosmjernu saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, odnosno da se poveća spoljnotrgovinska razmjena u oba pravca kako bi se obezbijedilo više blagostanja svim narodima.

On je rekao da će se na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, na kojem je Kina zemlja parner, predstaviti 50 kineskih kompanije, ali i mala i srednja preduzeća ove istočne zemlje.

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak zahvalila je gostima na dolasku, ističući da 22 godine Mostarski sajam ulaže napore i stalno i iznova teži njegovom jačanju na opšte dobro ovog privrednog i preduzetničkog projekta.

Ona je najavila da će u okviru pet sajamskih dana i predstavljanja izlagača iz 30-ak država svijeta biti uprilične i redovne podsajamske manifestacije, a uz njih mnogo poslovnih tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja.

“Počastvovani smo što je Kina, svjetska ekonomska velesila, zemlja partner ovogodišnjeg sajma. To nam je najkonkretnija potvrda i činjenica da se naša saradnja razvijala iz godine u godinu i da smo kvalitetno radili”, rekla je Bošnjakova.

Ona je ocijenila da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine značajan doprinos ovog sajma, ali i i međusobnom povezivanju ne samo dvije zemlje, već i regije i širih prostora.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!