Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

NE ŽURI IM SE U EVROPU Ulaskom BiH u EU nekim političarima bi se širom OTVORILA VRATA ZATVORA

Većina aktulne vladajuće garniture u BiH do guše je zagnjurena u kriminal i ne želi da se pridruži Evropskoj uniji, jer se plaši da ne prođu kao hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je zbog raznih afera završio u zatvoru, tvrde stručnjaci.

Nepotpuni odgovori na upitnik, izbjegavanje formiranje Savjeta ministara, sve više priče o vojnoj i političkoj neutralnosti samo su neki od pokazatelja da političari u BiH ne razmišljaju ozbiljno o putu ka Evropskoj uniji.

Primjer komšijske Hrvatske najbolje pokazuje da Brisel ne trpi afere, te da iza rešetaka može da se nađe i nekadašnji moćni prvi čovjek države.

Upravo Ivo Sanader postao je prvi premijer u istoriji Hrvatske koji je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije, a sa njim su okrivljeni i njegovi saradnici, među kojima i bivši poslanik HDZ Stjepan Fiolić, zbog afere „Planinska“.

Sanaderizacija

I dok on i dalje tvrdi da je sve montirani proces, Sanader će u zatvor zbog mnogobrojnih namještaljki, tendera, korupcije, a prije nekoliko dana stigao je u Remetinec u kom bi trebalo da provede više od pet godina.

Tako je Hrvatska postala primjer čitavom Balkanu kako i najmoćniji ljudi u državi moraju da poštuju pravila Brisela i ujedno odgovor na pitanje zašto se domaćim političarima ne žuri u EU.

– Znaju da su mnogi od njih korumpirani i svjesni su da će završiti u zatvoru ako se BiH približi EU. To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće kao EU – rekao je tokom jednog intervjua nekadašnji glavni predstavnik Evropske unije u razgovorima u Rambujeu, visoki međunarodni predstavnik u BiH, ambasador Austrije u Beogradu i posebni delegat EU za Kosovo, Volfgang Petrič.

On ukazuje da političari u Briselu moraju da shvate da aktuelna vladajuća garnitura u BiH ne želi da se pridruži EU, jer se mnogo plaši efekta “Sanader”.

Nulta stopa tolerancije

Da su takva predviđanja na pravom putu saglasan je i analitičar Slavo Kukić. On tvrdi da će domaći političari učiniti sve da put BiH odlože što je dalje moguće, ili ga, u najboljem slučaju, blokiraju.

– Svima onima koji danas oblikuju procese bosanskohercegovačkog društva istinski je stalo do održavanja statusa kvo. Na stranu to što svaki dan u javnom prostoru bacaju narodu prašinu u oči da su oni za EU put; njima taj put ni na koji način ne odgovara – objašnjava Kukić.

Dodaje da, prije svega, etnonacionalističkim bosovima nikako ne odgovara Evropska unija i njeni uslovi da BiH postane pravna država.

– Put u društvo evropskih naroda podrazumijeva i usvajanje evropskih vrijednosti. Drugim riječima, i usvajanja standarda koji prolaze iz poglavlja 23 i 24, odnosno poglavlja koja se tiču pravne države i njenih institucija. Prihvatanje tih poglavlja znači nultu stopu tolerancije prema kriminalu i njegovim počiniocima – kaže on.

Zaronili u kriminal

Kukić objašnjava da su vrhovi etnonacionalističkih političkih piramida u BiH do guše zagnjureni u kriminale radnje i jasno im je da prihvatanje standarda znači isturanje samih sebe na brisani prostor pravne države.

– Na to upozoravaju i trendovi koji su sve prisutniji, jer imamo sve manje priče o putu EU, a sve više o vojnoj i političkoj neutralnosti BiH i okretanje prema Moskvi – objasnio je Kukić.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button