Kultura

Preminula ljepotica iz Niša: Glumila u drugom nastavku Bonda i prešla po trnju do zvijezda

Ukoliko ste ljubitelj filmova o Džejmsu Bondu, onda sigurno znate za prelijepu Bonitu iz filma “Goldfinger”! A da li ste znali da je Bonita u stvari Nišlijka Nađa Regin?

Srpska glumica Nađa Regin, koja se pojavila u Bondovim filmovima “From Russa with love ” (1963) i “Goldfinger” (1964), preminula je u 87. godini života, samo nedjelju dana nakon još jedne Bondove djevojke Tanije Malet, piše Blic žena.

“Jako nam je žao što je Nađa Regin preminula u 87. godini života. Naše misli su sa njenom porodicom i prijateljima”, piše na oficijelnoj stranici filmova 007 na Tviteru.

Iako u Nađinoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođena u Nišu, evropska filmska diva srpskog porijekla svoje prve glumačke korake načinila je u Kraljevu, gdje je provela djetinjstvo, na priredbama za djecu, a imala je tada samo sedam godina.

Put Nađe Regin do zvijezda bio je težak. Njenog oca su oktobra 1941. godine u okupiranom Kraljevu streljali Nijemci. Majka Milka se potom sa djecom preselila u Beograd, gdje je imala rođake. Tamo je Milka napisala roman “Svitanja”, dok je Nađa pohađala Sedmu žensku gimnaziju i baletsku školu.

Kasnije, kao student Akademije za pozorišnu umjetnost 1949. godine debitovala je u ostvarenju “Priča o fabrici”, režisera Vladimira Pogačića. Za vrijeme studija Nađa je snimila i domaće filmove “Čudotvorni mač”, režisera Vojislava Nanovića i “Frosina”, a po diplomiranju filmove “Ešelon dr M”, u režiji Žike Mitrovića i koprodukcijski film “Kuća na obali”, režisera Boška Kosanovića.

Svoj filmski pohod na Evropu ova Srpkinja počela je 1963. godine ulogom u drugom nastavku avantura Džejmsa Bonda – “Iz Rusije s ljubavlju”, ulogom djevojke negativca Karima, dok je naredne godine u “Goldfingeru”, ulogom Bonite postala i jedna od Bondovih djevojaka. Saradnja s glumcem Šonom Konerijem otvorila joj je potom vrata u svijetu glume.

Do završetka karijere snimila je čak 40 naslova u Engleskoj i Njemačkoj. Glumila je i u televizijskim serijama “Svetac” sa Rodžerom Murom, a kasnije i u “Osvetnicima” i “Opasnom čovjeku”. Penziju je stekla radeći kao scenarista na BBC-ju.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!