Svijet

Šta je Iranska revolucionarna garda koju su SAD stavile na listu terorističkih organizacija?

TEHERAN – SAD su u ponedjeljak stavile Iransku revolucionarnu gardu na listu stranih terorističkih grupa, što je, kako navodi “CNN” slučaj bez presedana, jer je prvi put da bilo koja administracija u istoriji SAD proglasi organ neke strane vlade “terorističkom organizacijom”.

Iranska revolucionarna garda je elitno krilo iranske vojske, zaduženo za zaštitu režima od unutrašnjih i spoljnih prijetnji.

Loading...

Broji 150.000 ljudi i pod svojom kontrolom drži i Basiđ policiju sa oko 90.000 aktivnih pripadnika i jedinicu za specijalne strane operacije Kuds.

Garda je osnovana na kraju islamske revolucije 1979. godine u Iranu kao elitna naoružana milicija, čija je uloga bila da zaštiti šiitski klerički režim koji je tada bio u začetku, piše “Deutsche Welle”.

Ona je, kako se napominje, predstavljala važnu protivtežu iranskoj konvencionalnoj vojsci, za koju su mnogi lideri vjerovali da je lojalna prognanom šahu Rezi Pahlaviju.

Jedinica je prvobitno djelovala kao domaća snaga, ali se brzo proširila nakon što je irački predsjednik Sadam Husein napao Iran 1980. godine, kada je ajatolah Ruholah Homeini prepustio toj grupi kopnene, mornaričke i vazdušne snage.

Neki analitičari tvrde da je Garda od tada postala država-unutar-države, vidljiva manifestacija onoga što se obično naziva “duboka država” u drugim, manje autoritarnim zemljama, piše “DW”.

Navodi se da Iranska revolucionarna garda nije samo najmoćnija vojna institucija u zemlji, već ima dubok uticaj na domaću politiku i ekonomiju, a njeni interesi se protežu na građevinske, telekomunikacione, automobilske i energetske industrije.

Uloga Garde je sadržana u Ustavu i odgovara samo vrhovnom iranskom lideru, ajatolahu Ali Hameneiju, koji je podstakao formiranje jedinica Kuds, koje nose naziv po arapskom imenu za Jerusalim, oružanih snaga čiji je zadatak djelovanje u susjednim zemljama regiona.

Na čelu s generalom Kasemom Solejmanijem, koji je savjetovao snage koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji u ime sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, Kuds otvoreno sarađuje sa Hezbolahom u Libanu i Hamasom u Gazi, piše “DW”.

Garda nadgleda i iranski program balističkih raketa i sprovela je nekoliko testova. Iranski projektili mogu da dobace do Izraela, a u martu 2016. lansirali su balističku raketu sa riječima na hebrejskom “Izrael mora biti izbrisan”.

Postoje navodi da Revolucionarna garda ima veliki udio u iranskoj ekonomiji, kako u legalnim, tako i u ilegalnim entitetima, a komandanti takođe posjeduju nekretnine u Teheranu. Grupa se često optužuje i za angažovanje u unosnom prekograničnom švercu, prenosi “DW”.

Ministarstvo finansija SAD, navodi “CNN”, 2007. godine označilo je Kuds, jedinicu revolucionarne garde zaduženu za operacije u inostranstvu, kao pristalicu “terorizma”, opisujući je kao produženu ruku Irana za izvršavanje politike podrške terorističkim i pobunjeničkim grupama.

Američki saveznici u regionu, prenosi “CNN”, takođe smatraju da je Revolucionarna garda velika sigurnosna prijetnja, a Bahrein i Saudijska Arabija su prošle godine dodali Gardu na svoje terorističke liste. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu često je govorio o vojnim aktivnostima Garde u regionu.

Najvažniji lideri Revolucinarne garde takođe se nalaze na listi EU kao “teroristički entiteti”, piše “DW”.

Gardu optužuju i za potiskivanje disidentata unutar Irana i uključenost u mučenje i masovna kršenja ljudskih prava.

Pristalice iranske vlade, međutim, Revolucionarnu gardu smatraju “zaštitnikom” i “čuvarom revolucije”.

Garda je uključena i u javne usluge i akcije pomoći, kao što je pomaganje žrtvama masovnih poplava koje još traju širom Irana.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!