Privreda

Proizvođači prijete masovnim protestima zbog smanjenja podsticaja

SARAJEVO – Proizvođači mlijeka sa područja Federacije BiH (FBiH) organizovaće masovne proteste ako Vlada FBiH do 23. aprila ne promijeni svoju odluku kojom je podsticaje za ovu godinu smanjila sa 0,30 na 0,25 feninga po litru proizvednog mlijeka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika registrovanih u Sekciji poljoprivrede, stočarstva i ratarstva Muhamed Halilović smatra da je ovom odlukom Vlade FBiH proizvođačima mlijeka svezana “omča oko vrata i izrečena smrtna presuda za mljekarstvo”.

Loading...

“Na terenu je situacija katastrofalna. Ljudi odlaze i ostavljaju imanja. Tražimo podsticaje od 0,30 feninga. Ako to ne prihvate izaći ćemo na ulice”, rekao je Halilović za “Dnevni avaz”.

On je pojasnio da ovakvim podsticajima nije moguće očuvati rentabilnost, dok cijena mlijeka konstantno pada, a cijena hrane za stoku raste.

Proizvođači mlijeka suočavaju se i sa problemom uzgoja priplodnih junica, čija je cijena na stranom tržištu veća od 4.000 KM.

“I podsticaji za priplodne junice smanjeni su sa 700 na 418 KM. Moramo proizvoditi svoja grla, a ne da ih uvozimo iz inostranstva”, istakao je Halilović i upozorava da je stočarstvo u FBiH potpuno ugroženo ovakvim potezima Vlade FBiH.

Poljoprivredni proizvođači pitaju se i šta će raditi veterinari u oko 200 stanica ako se grana stočarstva ugasi.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!