Privreda

Očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje više od 1,7 milijardi KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske u ovoj godini prema kojoj se ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje procjenjuje na 1.712.490.177 KM, ili za pet odsto više u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini.

Procijenjeni udio animalne proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 48,42 odsto, a biljne oko 51,58 odsto.

Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu i to prije svega u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na sušnu 2017. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

S ciljem podsticanja proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini kao i obezbjeđenja uslova za proljetne radove u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi nadležni organi obezbijedili su 71 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi, kao i 30 odsto fiksnog povrata sredstava na investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji i navodnjavanju, te preradi poljoprivrednih proizvoda.

Obezbijeđen je i regres za dizel-gorivo za proljećne i jesenje radove u ovoj godini u količini od 100 litara, odnosno 60 KM po hektaru obradive površine, kao i dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura u iznosu od 200 KM po hektaru.

U saopštenju se navodi da su obezbijeđena i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje od 400 KM po hektaru i 400 KM po uslovnom grlu.

S ciljem podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije, kao i investiranja u proširenje proizvodnih kapaciteta, obezbijeđena su namjenska sredstva Investiciono-razvojne banke za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda od 53,3 miliona KM, kreditna sredstva Partner fonda- revolving fonda Ministarstva od šest miliona KM, a iz sredstava međunarodnih projekata u poljoprivredi obezbijeđeno je 31,5 miliona KM podrške.

Vlada Srpske obezbijedila je redovnost u isplati podsticajnih sredstava, a isplaćeno je 65,7 miliona KM podsticajnih sredstava iz prošle godine ili 92,53 odsto, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaduženo je da prati realizaciju, preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o završetku zasnivanja nove poljoprivredne proizvodnje, sa prikazom efekata preduzetih mjera.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!