Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Konferencija o zapadnom Balkanu 29. aprila

​BERLIN, SARAJEVO – Njemačka i Francuska pozivaju lidere balkanskih zemalja na konferenciju u Berlin, koja bi trebalo da bude održana 29. aprila, izjavio je u srijedu naveče predstavnik njemačke vlade.

Osim predstavnika zapadnog Balkana, sastanku bi trebalo da prisustvuju i predstavnici Evropske komisije, a tema broj jedan bi trebalo da bude dijalog između Beograda i Prištine. Podsjećanja radi, predstavnici Njemačke su prije mjesec dana bili na sastanku s predstavnicima obje vlade, a, iako nije bilo saopštenja za javnost nakon sastanaka, srbijanski mediji su izvijestili da je Njemačka poručila da će nakon evropskih izbora u maju u sklopu balkanske strategije EU biti predstavljen novi plan za rješenje ovog gorućeg pitanja.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu su “Nezavisnim” potvrdili da bi Kosovo trebalo da bude glavna tema.

“Stabilnost i pozitivan razvoj regiona su i njemačkoj saveznoj kancelarki i francuskom državnom predsjedniku od velike važnosti. Oni žele da sa pozvanim učesnicima razgovaraju o posebnim izazovima u regionu, poput pitanja odnosa Srbije i Kosova”, rekli su nam oni.

U Ambasadi Francuske nisu mogli dati konkretne informacije o sastanku, ali su istakli pod kojim uslovima je moguće primanje zemalja zapadnog Balkana u EU.

“Prvi uslov je, naravno, da ove zemlje budu spremne, zahvaljujući reformama koje će sprovesti: vladavina prava, ekonomija, itd. Tako će, na primjer, za BiH od krucijalne važnosti biti naredno mišljenje Komisije za preciziranje etapa koje još treba preći”, rekli su oni.

Drugi uslov, kako je istaknuto, odnosi se na samu EU, odnosno njenu spremnost za nove zemlje članice.

“A za to i ona sama treba da sprovede reforme kako bi postala demokratičnija i pružila više zaštite. Francuska je predložila da ova reforma EU bude sprovedena tokom narednih mandata Evropskog parlamenta i Komisije, između 2019. i 2024. godine.

Za to vrijeme Francuska nastavlja pružati svoju političku i tehničku podršku približavanju zemalja zapadnog Balkana EU”, pojasnili su oni.

Njemački mediji bliski političkim krugovima, pak, pišu da su obje zemlje zabrinute zbog zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine, te smatraju da to neriješeno pitanje može destabilizovati cijeli region. Oni podsjećaju da je Kosovo proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje, i ističu da veliki dio zemalja, uključujući i nekoliko članica EU, ne želi da prizna kosovsku nezavisnost, zbog čega je i evropska perspektiva za Prištinu i dalje neizvjesna. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button