Svijet

Spekatakularna pljačka, još se polemiše koliko su lopovi odnijeli para! VIDEO

Albanska vojska preuzela je kontrolu nad aerodromom u Tirani, dva dana poslije oružane pljačke u kojoj su napadači ukrali deset miliona evra.

Ubijen je jedan od pljačkaša, a potraga koja je uslijedila nije donijela gotovo nikakve rezultate. Napadači su nestali poslije pucnjave sa policijom.

Loading...

Koncesionar aerodroma i vlada Edija Rame međusobno prebacuju krivicu za propuste obezbjeđenja.

“Austrijan erlajns” više ne vozi pare iz Tirane.

Oklopna vozila albanske vojske zauzela su položaje oko aerodroma “Majka Tereza” u Tirani, pokušavajući da, na taj način, vrate dio poverenja javnosti u sveopštu bezbjednost u zemlji koja je ozbiljno uzdrmana “pljačkom vijeka”, koja se u utorak dogodila na aerodromskoj pisti.

Grupa razbojnika, čiji je broj i dalje predmet spekulacija, upala je na pistu i iz blindiranog vozila otela vreće s novcem. Ni dva dana poslije pljačke niko sa sigurnošću ne može da potvrdi koliko su maskirani napadači odnijeli para, pošto su prvobitne procjene o 1,7 miliona evra, postepeno rasle do 2,2 pa na koncu i čitavih deset miliona evra.

Pljačkaši su na pistu ušli kroz sporednu kapiju i napali blindirani kombi u trenutku kada su se radnici obezbjeđenja spremali da torbe s novcem prebace u avion austrijskog avio-prevoznika.

Konačno se pojavila i policija, koja se dala u potjeru za razbojnicima, a u pucnjavi koja je uslijedila ubijen je jedan od napadača. Policija ni dva dana poslije pljačke nije uspjela da utvrdi koliko je tačno ljudi učestvovalo u pljački. Takođe, tvrdnje policije da je u pucnjavi ubijen šef ove bande naišle su na žestoke kritike medija i opozicije.

Napadač je identifikovan kao Admir Murataj, a pregledima snimaka bezbjednosnih kamera ustanovljeno je da je u bijelom kombiju, koji je kasnije zapaljen, na aerodromsku pistu ušlo ukupno pet osoba.

Nekoliko sati poslije pljačke, albanska policija je sve svoje kapicitete, uključujući i helikoptere, angažovala kako bi pronašla napadače, ali potraga nije rezultirala pretjerano spektakularnim rezultatima, osim što su policajci pronašli spaljeno vozilo kojim su pljačkaši pobjegli sa aerodroma.

U nedostatku boljeg rješenja, albanske vlasti su, gotovo instinktivno, za bezbjednosne propuste okrivile kineskog koncesionara, kompaniju “Čajna everbrajt limited” (China Everbright Limited), ali su Kinezi brzo odgovorili da je aerodrom dio Albanije, pa kao takav potpada pod odgovornost ministarstva policije.

U raspravu se uključio i premijer Edi Rama, koji je iz Monaka, putem Tvitera, poručio naciji da je “kineska kompanija napravila bezbjednosni propust”.

“Aerodrom ne pripada Kinezima, već svim Albancima”, odgovorila mu je kineska kompanija, a ministarka vojna Olta Džacka je oko objekta rasporedila specijalce i pripadnike vojne policije.

Lider opozicije Ljuljzim Baša se uključio u raspravu tražeći da policija objasni kako kombi u kojem se nalazila tolika količina novca nije imao oružanu pratnju, iako je, prema zakonu, takva podrška obavezna ukoliko se prevozi više od 950.000 evra.

Kinezi su do koncesije nad aerodromom u Tirani došli “igrom slučaja”, pošto je vlada prvo sklopila ugovor sa Njemcima još 2004. godine, ali su njemački partneri dio akcija naknadno prodali Špancima. Na kraju, Kinezi su 2016. godine za dva miliona evra preuzeli paket akcija koji je bio u španskim rukama.

Albanci su, od samog početka, bili nezadovoljni radom koncesionara, prvo Njemaca, pa zatim Španaca i Kineza, navodeći da su cijene usluga previsoke.

Uslijedila je i salva kritika opozicije, koja već mjesecima protestuje protiv vlade Edija Rame, pa je nekoliko opozicionih lidera optužilo vladajuću koaliciju za sveopšti amaterizam, koji je, na kraju krajeva, i doveo do ovakve pljačke.

U prethodne četiri godine, u četiri pljačke na aerodromu u Tirani oteto je više od 4,5 miliona evra.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!