Svijet

Britanski poslanici poručili: Izručiti Asanža Švedskoj, a ne Americi

Više od 70 britanskih poslanika potpisalo je peticiju kojom apeluje na ministra unutrašnjih poslova Sadžida Džavida i ministra unutrašnjih poslova u sjenci Dajan Abot da Džulijana Asanža izruče Švedskoj, ukoliko to ova zemlja zatraži, a ne SAD.

Poslanici ističu da bio taj gest uputio “snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi”.

Loading...

“Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali smatramo da je potreban sudski proces i da oštećena strana u Švedskoj treba da dočeka pravdu”, navodi se u pismu.

Poslanici, takođe, ističu da je nekoliko optužbi za silovanje protiv Asanža odbačeno zbog zastarjelosti slučaja i da jedini preostali slučaj zastarijeva u avgustu 2020. godine, prenosi “Sputnjik”.

Džulijan Asanž, osnivač “Vikiliksa”, uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj se krio posljednjih sedam godina.

On je pred britanskim sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!