Društvo

Kitarovićeva odala počast ubijenima u Jasenovcu

JASENOVAC – Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je položila vijenac u Spomen-području Jasenovac i odala počast žrtvama ubijenim u ovom ustaškom koncentracionom logoru.

Kitarovićeva je u knjigu utisaka napisala da polažući vijenac kao znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz Kameni cvijet izražava najdublji pijetet svim stradalima u tom logoru, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske.

“Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i širom svijeta”, navela je Kitarovićeva.

Ona je napomenula da Drugi svjetski rat u Hrvatskoj i “danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja”, prenose hrvatski mediji.

U Spomen-području Jasenovac sutra će biti održana državna komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta, ali Kitarovićeva neće prisustvovati tom događaju.

Dan proboja logoraša iz Jasenovca juče su obilježili Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Koordinacija jevrejskih opština, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma u Hrvatskoj “Kali sara”.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!