Privreda

Traže brendiranje krajiškog meda

BIHAĆ – Savez udruženja pčelara Unsko-sanskog kantona pokrenuo je aktivnosti u vezi sa stvaranjem brenda – krajiški med, kako bi se pčelarska proizvodnja na ovim prostorima podigla na viši nivo.

“Ovo je naš glavni zadatak u budućem periodu jer smatramo da ćemo na taj način pomoći pčelarstvu u svim njegovim segmentima. Tako ćemo zaštititi naš med, podići njegov kvalitet i cijenu”, kaže Hajrudin Šabić, predsjednik ovog udruženja.

Loading...

Pojašnjava da je to i jedan od načina borbe protiv patvorenog meda, kojeg je sve više na tržištu, čime se ugrožava  pčelarstvo.

Šabić ističe da pčelari u USK proizvode najkvalitetniji med u BiH, što pokazuju laboratorijske analize, te mnogobrojne nagrade i priznanja koje redovno donose sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

“Pčelarskoj proizvodnji na ovim prostorima pogoduju čista priroda i ogromne površine šuma, kojima je naročito bogat ovaj kraj, što pčelama garantuje kvalitetnu ispašu. Svi preduslovi za intenzivniji razvoj pčelarstva postoje i treba da ih iskoristimo”, kaže Šabić.

Dodaje da su za ovaj projekat aplicirali kod domaćih i međunarodnih institucija, od kojih očekuju finansijsku podršku.

Jedini brendirani pčelarski proizvod iz USK do sada je – kestenov med Cazinske Krajine, koji je upisan u registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo, sa sjedištem u Ženevi, čime je dobio i međunarodnu oznaku kojom se garantuje njegova originalnost.

Prema procjenama, na području USK ima više od 2.000 pčelara koji proizvode značajne količine visokokvalitetnog meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!