Društvo

Mine prijete migrantima

BIHAĆ – Migranti koji s područja Unsko-sanskog kantona pokušavaju preći državnu granicu s Republikom Hrvatskom i dokopati se Evropske unije suočavaju se s mnogobrojnim opasnostima, a jedna od njih su i brojna minska polja zaostala iz proteklog rata.

Predsjednik Crvenog krsta USK Husein Kličić kaže kako na sve načine nastoje upozoriti migrante na ovu opasnost.

“Uradili smo bilborde kojima im pokušavamo skrenuti pažnju i svakodnevno im dijelimo letke na kojima su mapirane lokacije minskih polja. Vrlo je važno da oni imaju svijest o toj opasnosti i da budu oprezni”, kaže Kličić.

Dodaje kako je posebno kritična ruta preko planine Plješevice, kojom se migranti kreću ka hrvatskoj granici, s obzirom na to da se radi o terenu koji nije deminiran u poslijeratnom periodu.

“Minska polja su obilježena oznakama, ali je problem što one često nestaju. Mislim da je ovo sad veoma aktuelna tema, s obzirom na to da se snijeg na Plješevici otopio i mine ponovo predstavljaju opasnost”, kaže Kličić.

Prema njegovim riječima, prava je sreća što do sada nije zabilježen niti jedan slučaj da je neko stradao od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Inače, procjene su da je oko 2,5 posto površine Unsko-sanskog kantona još pod minskim poljima iz proteklog rata, a najugroženija su područja Bihaća, Velike Kladuše i Sanskog Mosta.

Također, lovci upozoravaju da migrantima, koji se kreću šumskim vrletima, prijeti i opasnost od divljih životinja. Predsjednik Lovačkog društva “Jelen” iz Cazina Esad Pjanić dodaje kako su do sada imali nekoliko bliskih susreta s migrantima za koje se mislilo da su krivolovci. “To je sve prošlo bez težih posljedica, ali ni one nisu isključene.

Međutim, migrantima prijeti opasnost i od divljih životinja i oni toga nisu dovoljno svjesni”, kaže Pjanić. Dolaskom proljeća sve je više migranata koji na sve načine pokušavaju preći granicu s Hrvatskom, ali je sve veći broj i onih koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!