Društvo

Profesori njemačkog, matematike i fizike kao igla u plastu sijena

BANJALUKA – Iako se za nedostatak profesora matematike, fizike i sličnih predmeta u RS već zna, pojedine obrazovne ustanove imaju problem i s pronalaskom profesora njemačkog jezika.

Kako kažu direktori škola, profesora najčešćeg drugog obaveznog jezika u školama nedostaje jer su otišli u zapadne zemlje.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da ovoj školi trenutno ne nedostaje mnogo profesora, možda, kako kaže, za nekoliko časova, ali zasad to nije ništa alarmantno.

“Imali smo deficit na području Doboja kada su u pitanju profesori matematike, međutim to je sada popunjeno. Kada je u pitanju njemački jezik, u posljednje vrijeme je otišlo nekoliko profesora, ali nam to zasad ne ugrožava nastavni proces”, rekao je Vasiljević za “Nezavisne”.

Dodao je da je u suštini problem u kvalitetnom nastavnom kadru, jer imaju nedostatak inženjera elektrotehnike jake struje.

“Tu nismo uspjeli da se pokrijemo i trenutno nam obuku iz toga drže redovni profesori kroz honorarni rad jer na već dva konkursa nismo uspjeli dobiti kadar za to”, rekao je Vasiljević.

Duško Ðurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kaže da su u ovoj regiji imali problem s pronalaskom profesora matematike, fizike, informatike, a imali su u jednom periodu manjak profesora njemačkog jezika. 

“Najviše se u našoj regiji traži profesor matematike. Kada su u pitanju njemački jezik i fizika, stalno je potražnja za tim profesorima i oni ne čekaju na zavodu za zapošljavanje”, kazao je Đurić.

Smatra da je razlog za manjak profesora informatike taj što informatičari mogu naći stabilniji posao sa svojom strukom.

“Takođe,  profesora matematike i fizike nema mnogo jer sve manji broj učenika  se  odlučuje da studira ova dva predmeta”, zaključio je Đurić.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da u banjalučkoj regiji profesora ne nedostaje, već da ih ima i viška.

Situacija po pitanju deficita nekih nastavnika nije mnogo drugačija ni u osnovnim školama.

“Uglavnom nam nedostaju nastavnici njemačkog jezika i matematike. Škola u nedostatku kadra može angažovati studente završnih godina iz tih predmeta”, kaže Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji.

Kako kaže, razlog nedostatka ovog kadra je taj što se studenti ne pronalaze u matematici ili njemačkom jeziku.

Dodao je da problem nedostatka takvog nastavnog kadra traje već godinama.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je da je poznato da postoji manjak određenih grupacija profesora, a uvijek su deficitarni profesori matematike, fizike i prirodnih nauka.

“Ova zanimanja treba njegovati i tražiti određene benefite za studente tih grupa predmeta, kako bi ti studenti imali neke pogodnosti prilikom studiranja i upisa jer je to zanimanje teško”, kazao je Gnjatić.

Kako kaže, obrazovan kadar treba da zadržimo na našim prostorima, jer ko će nam učiti mlađe generacije ako nam naši obrazovani profesori, nastavnici i učitelji odu u druge zemlje.

“Poznato mi je da je nedostatak i profesora njemačkog jezika kao drugog stranog jezika u obrazovanju i vjerujem da će oni koji su za to nadležni prepoznati potrebe i usklađivati upisnu politiku i tražiti rješenja za ovaj problem”, istakao je Gnjatić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!