Nauka i tehnologija

Riješite se bakterija i savršeno očistite prljavi laptop

Budući da laptop svakodnevno koristimo on itekako može biti jako prljav jer se u njemu lako skuplja prašina, prljavština i masnoća. Kada očistite svoj laptop prema sljedećim savjetima imaćete osjećaj kao da ste ga tek kupili.

Dakle, tipke će biti čiste, ekran bez mrlja a vi ćete se zaljubiti u vaš stari laptop.

Loading...

“Ne trebate mnogo za čišćenje računara, sve što vam je potrebno jesu mikrofiber krpe, štapići za uši, kompresovani zrak. Kada je alkohol u pitanju idealan je 90 postotni, medicinski alkohol, koji neće oštetiti unutrašnje komponente”, rekla je Jolie Kerr, saradnica u New York Timesu i stručnjakinja za čišćenje.

Savjetuje i da se ne zamarate s kupovinom sredstava koji se koriste isključivo za čišćenje tehnike jer su ona precjenjena u poređenju s onim što imate kod kuće.

Kada prikupite sve što vam je potrebno prvo očistite unutrašnjost laptopa. Kompresovani zrak ukloniće mrvice i dlake, a zatim pređite na vanjsku stranu.

Ako ste dobro održavali vaš laptop možda ga nećete morati otvarati. Isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Sa zrakom otpušite sve s vanjske strane, a onda ga usmjerite prema unutra, prema tastaturi i ekranu, i svim rupicama, ventilacijskim otvorima i USB priključcima.

Zrak puštajte samo nekoliko sekundi da se ne bi stvorila vlaga koja se onda akumulira unutar lapotopa. Cilj je spriječiti nakupljanje prašine tokom vremena, što može uzrokovati pregrijavanje laptopa. Pušači i vlasnici kućnih ljubimaca trebaju češće laptop čistiti iznutra jer je kod njih mnogo češće nakupljanje prašine, dima i dlaka.

Potom ga obrišite izvana. To je onaj zabavni dio čišćenja laptopa. Ono što je važno jeste da sredstva za čišćenje nikada ne stavljate direktno na laptop već na krpu koju ćete koristiti za čišćenje. Na krpu od mikroibera stavite nekoliko kapljica alkohola i prebrišite tastaturu laptopa. Za razmake između slova možete koristiti i štapiće za uši.

Ekran očistite s krpom od mikrofibera. Ona bi trebala riješiti vaš problem. No ukoliko je ekran i previše prljav na krpu nanesite i malo vode.

Ukoliko vaš laptop neugodno miriše, pogotovo je to osjetno kod pušača, za to će vam pomoći prirodni mirisi kao što je mačiji pijesak. Dakle stavite laptop u vreću u koju ste nasuli šolju mačjeg pijeska i ostavite ga tako zatvorenog 24 do 48 sati. Na ovaj način riješićete se neugodnih mirisa vašeg lapotpa.

(Klix)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!