Kultura

Počela aprilska “Filmoteka” na Palama

PALE – Filmom američkog reditelja Elija Kazana “Na dokovima NJujorka”, koji govori o mafijaškom nasilju i korupciji, sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, večeras je na Palama počela trodnevna “Filmoteka” koju organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Direktor Kinoteke Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da gdje god Kinoteka prikazuje svoje filmove, da li to bio Doboj, Rogatica, Pale ili druge sredine, uvijek je u službi popularizacije filmske umjetnosti.

Loading...

On je dodao da će se tri dana prikazivati filmovi svjetskih velikana, prije svega misli na glumce Marlon Branda, Al Paćina i Entoni Hopkinsa.

“Namjera Kinoteke jeste da i ubuduće popularizuje film bio on igrani, dokumentarni, strani ili domaći, tako da pažljivo biramo koji će to biti i da to budu ostvarenja koja nose u sebi ne samo zabavu, nego i jasnu veliku dozu umjetnosti jer film je umjetnost”, istako je Lalović.

Filmski arhivista Kinoteke Boris Čvoro rekao je da je prikazan film Elija Kazana iz 1954. godine koja je slavnom glumcu Marlonu Brandu donijela i prvog Oskara u karijeri.

“Riječ je o antologijskoj krimi-melodrami o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima na dokovima Menhetna i Bruklina. Film je impresivno ostvarenje koje je 1955. godine od 12 nominacija za Oskara ovjenčano sa osam, uključujući one za najbolji film, režiju, scenario, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu”, naglasio je Čvoro.

On je dodao da će publika sutra moći pogledati američku dramu “Miris žene”, Martina Bresta iz 1992. godine, sa Al Paćinom i Krisom O`Donelom u glavnim ulogama koji govori o siromašnom srednjoškolcu, slijepom ratnom veteranu, o prijateljstvu i izdaji.

Posljednje večeri u četvrtak, 18. aprila, na programu je film Džejmsa Ajvorija “Ostaci dana”, snimljen 1993. godine, prema istoimenom romanu nobelovca Kazua Išigura, britanskog pisca japanskog porijekla, sa Entoni Hopkinskom i Emom Tompson u glavnim ulogama.

Iako nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, Hopkinsu nije pripala nagrada za ovaj film, ali je Oskara dobio za ulogu Hanibala Lektora u filmu “Kad jaganjci utihnu” 1991. godine.

“Filmoteka” će se održavati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale s početkom u 19.00 časova, a ulaz je besplatan. /

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!