Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Ulazak u NATO bi stavio tačku na Republiku Srpsku

Odustajanje od vojne neutralnosti, aktiviranje Akcionog plana za članstvo i ulazak u NATO bi mogao da jednom za svagda stavi tačku na priču koja se zove Republika Srpska, rekao je za Srnu docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ.

Vranješ je istakao da Republika Srpska nema izbora i da mora da se odupre nastojanjima da BiH postane članica NATO, a srpski narod u Srpskoj mora imati apsolutni konsenzus o tom pitanju, jer bi posljedice mogle biti nesagledive.

“Možda bi Srpska na neki način egzistirala još neko vrijeme u okvirima BiH kao članice NATO, ali bi izgubila svoju supstancu koja suštinu crpi iz viševjekovne borbe srpskog naroda na ovom prostoru za slobodom i samostalnošću, a čija se najveća izvojevana pobjeda zove Republika Srpska. Ulaskom BiH u NATO sve bi to bilo dovedeno u pitanje i nisam siguran kako bismo opstali”, naglasio je Vranješ.

On je ocijenio da je personifikacija borbe koja je potrebna Srpskoj predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji najviše trpi pritiske od stranih i domaćih pronatovskih faktora i koji je u zapadnim medijima označen kao najveća barijera i najsnažnija kočnica, koju u tome podržava lično predsjendik Rusije Vladimir Putin.

“Zato je neophodo da se svi srpski politički predstavnici, ali i građani Republike Srpske ujedine u vezi sa ovim pitanjem i podrže Dodika u suprostavljanju aktiviranju MAP-a, ulasku BiH u NATO i svim ostalim pritiscima prema Srpskoj kojima svjedočimo. Srpska mora ostati na pozicijama svoje Rezolucije o vojnoj neutralnosti bar dok narod na referendumu ne odluči drugačije”, rekao je Vranješ.

Govoreći o uslovljavanju formiranja vlasti na nivou BiH aktiviranjem MAP-a i usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa, Vranješ je napomenuo da postoje indicije da bi to bio i posljednji uslov za ulazak BiH u NATO.

“Ako bi srpski predstavnici na nivou BiH tome dali doprinos kao što je svojevremeno Mladen Ivanić glasao za usvajanje Strategije spoljne politike BiH, time bi bio potvrđen legitimitet za dalje sprovođenje aktivnosti na putu prema NATO. U tom slučaju Srpska bi teško mogla da spriječi finalni korak za ulazak u Sjevernoatlansku alijansu. Ako se ne bismo mogli oduprijeti aktivaciji MAP-a, ne bismo mogli ni posljednjoj stepenici ka članstvu”, kaže Vranješ.

Prema njegovim riječima, treba ostati na sadašnjoj poziciji da Srpska neće podržati aktivaciju MAP-a ni po cijenu formirnja novog saziva Savjeta ministara, niti bilo kojih drugih ucjena.

“Republika Srpska uvijek ima još jedan adut, a to je da povuče sve srpske funkcionere iz Sarajeva, pa da se onda u tim uslovima nastave budući pregovori o formiranju Savjeta ministara. I dalje smatram da će Bošnjaci odustati od tog uslova zarad formiranja vlasti na nivou BiH”, istakao je Vranješ.

Komentarišući tvrdnje bošnjačkih političara da je integracija u NATO čak i važnija od evropskih integracija i da bi to bilo praćeno ogromnim investicijama koje bi podigle posrnulu BiH ekonomiju, Vranješ je istakao da u zemljama regiona koje su ušle u NATO nisu primjećener ni velike investicije, ni veliki ekonomski rast.

Vranješ kaže da suprotno od toga, insistiranje SAD da sve države članice podignu izdvajanje za odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, može dovesti siromašnije države među njima u prilično nezavidnu finansijsku situaciju.

“Floskule o ekonomskom razvoju i investicijama su kreirane za potrebe ili prozivodnje pristanka za ulazak ili za pravdanje povećanog izdvajanja za odbranu na uštrb prilično klimavih ekonomija država Istočne i Јugoistočne Evrope. Svaki od tri konstitutivna naroda u BiH imaju svoje razloge za ili protiv NATO, a ekonomija sigurno nije važnija determinantna u tome svemu”, ocjenjuje Vranješ.

Prema njegovim riječima, za Hrvate je ulazak u NATO sasvim logičan, uzevši u obzir i da je Hrvatska odavno članica.

“Hrvati ulasku u NATO daju apsolutnu podršku. Međutim, interesantno je da oni ovo pitanje trenutno ne stavljaju na visok nivo političkih prioriteta u BiH. Zato se stiče utisak da Hrvati političke borbe između Srba i Bošnjaka o ovom pitanju posmatraju sa strane. To u suštini nije tako, ali je njihov politički fokus trenutno na izbornom zakonu i definitivno to pitanje neće stavljati u drugi plan niti koalirati sa Bošnjacima u vezi sa NATO integracijom, sve dok pitanje preglasavanja hrvatskih predstavnika ne bude riješeno”, kaže Vranješ.

Ona dodaje da Bošnjaci članstvo u NATO-u vide kao konačnu odbranu BiH od navodnog separatizma.

“I sami svjesni da kompletan politički sistem BiH počiva na klimavim nogama, Bošnjaci u NATO-u vide saveznika koji će im omogućiti unitarizaciju BiH, slabljenje srpske, ali i hrvatske političke komponente i konačno garanta suvereniteta BiH. Nigdje ekonomija nije u fokusu, osim što se na propagandnom planu, vještački stvara iluzija konkretne koristi za BiH, koje naravno nema niti će je biti”, naglasio je Vranješ.

 

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button