Privreda

Cijena zlata i dalje skače, do kraja godine 1.400 dolara

Cijena zlata bi do kraja godine trebalo da dostigne 1.400 dolara. Ovakav skok vrijednosti plemenitog metala je rezultat manje agresivne politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama i dugotrajnim globalnim neizvjesnostima, ocjenjuju stručnjaci.

Cijena zlata za promptnu isporuku kretala se juče oko 1.286,6 dolara za uncu, prenosi CNBC.

Loading...

Martin Haksli iz singapurske kompanije “INTL FC Stoun” kaže da su se cijene zlata dugo kretale u rasponu od 1.217 do 1.330 dolara, ali da bi se to moglo promijeniti.

“Možemo očekivati da će zlatom nastaviti da se trguje u tom rasponu u narednim mjesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cijena porasti i da će dostići 1.400 dolara do kraja godine”, dodaje on.

Centralne banke širom svijeta kupuju zlato u količinama koje nisu viđene u proteklih 50 godina, u okviru diversifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, uključujući i američki dolar, prenosi CNBC.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD i Kine, doprinijela je porastu neizvjesnosti, koja često ide “naruku” zlatu koje se smatra “sigurnim utočištem” ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrednost čak i tokom turbulencija na tržištu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!