Društvo

Registar pedofila u Srpskoj tek krajem oktobra

Zakonodavac je dao rok od šest mjeseci da MUP RS ustroji evidenciju, koja bi trebalo da spriječi zapošljavanje osuđenih pedofila u školama i drugim ustanovma gdje bi radili sa djecom.

Zakon je, nakon duge kampanje stručnjaka i boraca za dječja prava, te pritiska javnosti, usvojen 29. marta, ali je u Službenom glasniku objavljen sredinom aprila, pa je na snagu stupio krajem tog mjeseca.

Loading...

Zakonom o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece propisan je rok od šest mjeseci za uspostavljanje registra ovih lica, poručuju iz MUP-a RS, iz čega proizilazi da će registar biti na raspolaganju tek krajem oktobra. Pitanje je, međutim, da li će i do tada, biti obavljeni svi poslovi potrebni za to.

– U toku je izrada pod-zakonskih akata kojima će se detaljnije urediti način vođenja registra, a potom će se pristupiti izradi posebne baze podataka osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. Ovaj registar vodiće se u okviru kaznene evidencije, u koju se upisuju lica pravosnažno osuđena za sva krivična djela – objašnjava portparolka MUP-a RS Danica Gnjatović.

Podaci upisani u Registar predstavljaju tajni podatak i mogu se dati samo sudu, tužilaštvu i organima unutrašnjih poslova, te nadležnim organima za izvršenje krivičnih sankcija i nadležnim organima koji učestvuju u postupku davanja uslovnog otpusta, amnestije ili pomilovanja.

Danica Gnjatović, portparol MUP-a Republike Srpske
Danica Gnjatović, portparol MUP-a Republike Srpske

No, ono što je bitnije za javnost, jeste zakonska obaveza organizacija, ustanova, institucija i udruženja, koja rade sa djecom, da prilikom prijema na posao ili angažovanja novog saradnika provjere da li se njegovo ime nalazi na listi osuđenih pedofila. Ove podatke mogu dobiti organi i ustanove koje vode postupke za ostvarivanje zaštite prava djece.

Prevedeno na svakodnevni jezik, to bi značilo da osuđeni pedofili ne bi trebalo da budu nastavnici, vaspitači, sportski treneri, ali ni hranioci ili usvojitelji djece bez roditeljskog staranja.

Podaci iz Registra vode se trajno i ne brišu se.

Za godinu i po 56 slučajeva

Po statistikama, broj slučajeva pedofilije je u porastu, ali stručnjaci upozoravaju da je toga bilo uvijek, ne samo kod nas, nego i u drugim društvima, ali da se danas ova djela češće prijavljuju i procesuiraju.

Svjedoče o tome i podaci MUP-a RS.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je u toku 2017. evidentiralo 30 krivičnih djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, dok je u sedam mjeseci 2018. godine evidentirano 26 ovih krivičnih djela – navodi portparolka MUP-a RS Danica Gnjatović.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!