Politika

Sukob SNSD-a i DNS-a: Savanović opet hoće da upravlja željeznicama

BANJALUKA – U Upravni odbor Bosansko – Hercegovačke željezničke javne korporacije (BHŽJK) mogao bi uskoro da sjedne bivši direktor „Željeznica RS“ Dragan Savanović ili bivša načelnica Novog Grada Snježana Rajilić. Mjesto u ovom zajedničkom tijelu dovelo je do sukoba SNSD-a i DNS-a zbog čega je odluka o tome povučena sa posljednje sjednice Vlade RS, saznaje portal CAPITAL.

Za članove Upravnog odbora BH željezničke javne korporacije biraju se tri člana, od kojih dva imenuje Vlada FBiH, a jednog Vlada RS.

Loading...

Trenutni članovi Upravnog odbora BHŽJK su Dušan Spremo iz RS, te Ivan Primorac i Adis Šehić iz FBiH.

S obzirom da mandati ovim članovima ističu krajem ove godine u Vladi RS je već počelo lobiranje ko će biti imenovan u Upravni odbor BHŽJK. DNS na tom mjestu želi bivšeg direktora „Željeznica RS“ Dragana Savanovića, dok u SNSD-u žele svoju bivšu načelnicu Novog Grada Snježanu Rajilić.

Savanović je smijenjen sa mjesta direktora ŽRS u novembru 2018. godine, a iza sebe je ostavio treći kvartalni minus od 7,5 miliona KM i akumulirani gubitak tog preduzeća od 119 miliona KM.

Rajilićeva je nakon završetka mandata načelnice Novog Grada zaposlena kao savjetnik direktora „Elektroprivrede RS“. Ona je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Novom Gradu, a na mjestu savjetnika u ERS ostala je iako je SNSD na posljednjim izborima u tom gradu izgubio po pitanju izbora predsjednika RS, a za srskog člana Predjedništva BiH pobijedio za svega 30-tak glasova.

Članovi obje stranke nezadovoljni su jer se na pozicije na nivou BiH biraju kadrovi koji su napravili loše rezultate na prethodnim funkcijama ili nisu doprinijeli rastu stranke.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ni nakon dva dana nisu odgovorili na pitanje CAPITAL-a ko je predložen za imenovanje u Upravni odbor pomenute korporacije.

Republika Srpska i FBiH osnovale su Željezničku javnu korporaciju na osnovu Aneksa 9. Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH.

Njena svrha je da uspostavi institucionalizovanu saradnju među entitetima i da omogući donošenje odluka kako bi se neometano, sigurno i redovno mogao odvijati međuentitetski i međunarodni promet.

BHŽJK razmatra i donosi odluke o dodjeli željezničkih pravaca za međuentiteski i međunarodni promet, usklađivanju sistema signalizacije, sigurnosti, telekomunikacija i drugih sistema na mreži, plaćanju računa između željezničkih kompanija, te o donacijama.

Izvor
capital / Svjetlana Šurlan
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!