Magazin

Kako izabrati i koliko dugo treba kuvati uskršnja jaja?

Katolički vjernici u nedjelju proslavljaju Uskrs, a Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske vjernicima je dalo nekoliko savjeta za kupovinu, odabir i pripremu namirnica za uskršnje praznike.

Tako, oni savjetuju da, ako idete na tržnicu, obavezno idite rano ujutro da izbjegnete kupovanje namirnica koje dugo stoje na štandu, a svježe meso obavezno stavite u posebnu vrećicu.

Loading...

Kada stignete kući, osjetljive namirnice spremite odmah u frižider, a zamrznute u zamrzivač.

Iz Ministarstva savjetuju i da se prilikom kupovine treba držati nekog redoslijeda. Prvo trebate birati namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine se biraju one osjetljive. Takođe, kod kupovine jaja treba provjeriti da li su čista i neoštećena.

Nemojte pretjerivati, već kod nabavke kupite količinu hrane koju možete potrošiti u roku od nedjelju dana, s tim da obavezno provjerite rok trajanja proizvoda. Ako želite provjeriti svježinu jaja, savjetuju iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, stavite jedno jaje u čašu hladne vode. Svježe jaje će ostati na dnu dok će starije plutati na površini.

Kada kuvate jaja najbolje je kuvati ih 12 minuta od trenutka vrenja. Što se tiče ukrašavanja jaja vještačkim bojama, najprije treba provjeriti njihovu deklaraciju. Vještačka boja, tvrde iz Ministarsva, trebalo bi da bude označena kao prehrambena boja.

“Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi”, savjetuju iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, prenosi portal “24sata.hr”.

U uputstvima Ministarstvo navodi da su jaja obojena prirodnim bojama jednako bezbjedna za jelo, kao i ona obojena prehrambenim bojama. Obojena jaja, ako se drže u frižideru, mogu se jesti isto kao i jaja koja su samo kuvana. Jaja koja su obojena, neoguljena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta izvađena iz frižidera, mogu se jesti u roku jednog do dva dana.

Kod izduvavanja jaja treba paziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodata mala količina deterdženta za suđe.

“Sirova jaja potencijalan su izvor salmonele koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe”, savjetuju iz Ministarstva.

Nakon izduvavanja jaja, sav pribor treba očistiti, kao i izduvana jaja koja se prije ukrašavanja trebaju oprati mlakom vodom.

(24sata.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!