Društvo

Službenici čistili deponiju

DOBOJ – Umjesto u njihovim kancelarijama, službenike Gradske uprave Doboj u petak smo zatekli u blizini obale rijeke Bosne, gdje su zasukali rukave i čistili otpad sa divlje deponije.

S lopatama u rukama uklanjali su ono što su njihovi sugrađani odbacili, pa se tu moglo naći svašta, od kupaćih kostima, građevinskog otpada do opasnih materijala koji se moraju deponovati na poseban način.

Loading...

“Evo, ovdje se nalaze i azbestni krovovi. Azbest je inače kancerogen. Recimo, u Njemačkoj kada uklanjate takav jedan krov grad se evakuiše u krugu od osam kilometara i u posebnim odijelima se uklanja takav otpad, a evo kod nas to leži na svakom ćošku. Na velikom broju divljih deponija se nalazi baš azbest, tako da se treba i time pozabaviti. I ne samo azbest, tu je i bolnički otpad”, rekao je Alen Petković, službenik u GU.

Zdravko Đuričić je rekao da je neki dan na TV-u vidio da uvozimo više vode nego što izvozimo, a korita rijeka zatrpana.

“Zatekli smo dosta raznog otpada. Tu je prevashodno tekstil, ima dosta stakla i šuta. Ja se samo pitam kako su neki mogli doći ovdje bacati smeće, a zaobišli su stotinu kontejnera”, kaže on.

Deponija se nalazi između magistralnog puta M-17 i riječne obale, a u neposrednoj je blizini naselja Pijeskovi.

Na toj lokaciji rijeka često izliva, pa voda odnese otpad u korito. Zanimljivo je da dok su službenici na jednoj lokaciji sakupljali otpad, nedaleko od njih, na drugoj lokaciji jedna Dobojka je pored svoje zasijane bašte palila otpad koji se tu zatekao. Nismo uspjeli doznati kako je taj otpad tu završio.

Milena Lončar, šef Odsjeka za evropske integracije, navela je da Gradska uprava godinama organizuje akcije čišćenja lokacija na kojima građani odbacuju otpad, te dodala da se zna koliko ima divljih deponija u Doboju.

“Odjeljenje za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj upravo završava izvještaj o broju i količini divljih deponija, tako da smo do sada registrovali 179 divljih deponija”, izjavila je Lončareva.

Za volonterski angažman službenici su nagrađeni sendvičima, kojima su počastili i “sedmu silu”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!