Društvo

Poreska uprava: Katanac na radnju zbog 3,5 marke

Poreska uprava je u Banjaluci na 14 dana zatvorila cvjećaru zbog prodate ruže bez računa.

Vlasnik cvjećare ne spori grešku prilikom prodaje, ali pita zar su tri i po marke dovoljan razlog za dvosedmično zatvaranje radnje pored plaćene kazne.

Zbog toga što je radnica pred kraj radnog vremena prodala ružu poreskom inspektoru, a nije izdala račun, vlasnik cvjećare Franjo Gagula dobio je novčanu kaznu, te je radnja zatvorena na 14 dana.

Gagula ne spori grešku, ali spori odlučnost države u slučaju malih privatnika u odnosu na one čiji prag poreski inspektori ne smiju ni da pređu, a koji duguju milione.

Vlasnik cvjećare u Banjaluci pita i zašto nije dovoljna novčana kazna, već se radnja zatvara, od čega dodatnu štetu imaju i on, i radnici, ali i država, jer gubi porez za period u kojem je radnja zatvorena.

Šteta zbog jednog neizdatog računa na 3,5 marke mjeri se u hiljadama maraka, objašnjava Gagula, jer je za 14 dana propalo svo cvijeće u radnji.

Poresku upravu je BN pitao zašto se radnje pored novčanih kazni i zatvaraju, pri čemu i država ima gubitke. Stigao je kratak odgovor:

“Poreska uprava Republike Srpske nema komentar na navedena pitanja.”

Ministar rada u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović priznaje da možda zatvaranje radnji nije najbolje rješenje, ali da je ipak u datim okolnostima potrebno.

Cvjećara u Banjaluci je zbog prodate ruže bez računa bila zatvorena 14 dana. Kada bi ovaj primjer poslužio kao slika funkcionisanja sistema, sistem bi funkcionisao besprijekorno.

Izvor
BN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!