Hronika

Sa sirijskog ratišta deportovan Ibro Ćufurović

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je osumnjičen za učešće na stranim ratištima, deportovan je iz Sirije u BiH, prenose federalni mediji.

Ćufurović je prije deportacije boravio u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.

Obojica su se našli u kampu “Roj” u Siriji gdje su završili kao kurdski zarobljenici i bili su pod nadzorom SAD, a za njima su u međuvremenu raspisane međunarodne potjernice.

Ćufurović je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam.

Iz Tužilaštva BiH jutros je saopšteno da je osumnjičeni za učešće na stranim ratištima čiji su inicijali I.Ć. (24) transportovan u BiH i da se nalazi u pritvoru.

“Doneseno je rješenje o određivanju pritvora i I.Ć. je sproveden u pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva navode da je I.Ć. osumnjičen za krivična djela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Po naredbi Suda BiH, za I.Ć. je ranije raspisana međunarodna potjernica.

Federalni mediji prenose da se na crvenoj Interpolovoj potjernici, osim Ćufurovića, nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam.

Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!