Društvo

ŠOK I LJUTNJU ZAMIJENILI POLJUPCI Skupio hrabrosti i ocu rekao da je GEJ, ovo je NJEGOVA PRIČA

Sad se osjećam ponovo rođenim, rekao je mladić iz Beograda, koji je sa svojim pratiocima na društvenim mrežama podijelio da je ocu priznao da je gej. Prošlo je “više nego savršeno”, rekao je on, srećan što konačno više ne mora da živi u lažima.

Dvadesetšestogodišnji V. K. iz Beograda, objavio je svoje iskustvo na Tviteru, a mnogi pratioci čestitali su mu na hrabrosti, i primijetili da je najvažnije da on bude srećan.

Loading...

Na njihova pitanja kako je otac reagovao, odgovorio je da je bio šokiran i da je postavljao dosta pitanja. Bio je i blago ljut, ali su se pri rastanku izljubili.

– Bravo, ali, ljudi, nemojte da čekate ni do 26. Čim vi otkrijete, otkrijte i drugima. Šta će vam u okolini neko ko to ne želi da prihvati? Zašto da živite laž. Vaš život – vaš izbor koga ćete da volite i s kim da ga živite – primijetio je neko u komentarima.

Nakon toga uslijedili su novi komentari na ovu temu.

– Samo mi objasnite kako roditelj koji živi sa svojim djetetom, odgaja ga, može da ne zna. Pa djeca se zaljubljuju već od treće, četvrte godine i ti vidiš njihove sklonosti – glasio je jedan od komentara.

A priča ovog mladića, čije ime je poznato redakciji Blica počela je ovako.

– Ranih godina nisam ni razmišljao o tome, bilo je to više nešto moje, intimno, da bih bilo šta rekao. A i postojala je doza straha: šta će reći, kako će reagovati… – počinje da priča V. K.

Imajući u vidu da mu otac živi u inostranstvu, kad bi dolazio sinu u posjetu, mladić je uvijek sklanjao sa vidnih mjesta ramove sa fotografijama na kojima je sa partnerom.

– Valjda mi se za sve ove godine javio umor od skrivanja, laganja, predstavljanja u nekom drugom svjetlu, prikazujući sebe u nekom drugom kontekstu… U zadnje vrijeme sam znao da mu to moram reći. Nije bilo straha u meni, samo jednostavna činjenica da moram da mu kažem, i to je to, pa šta bude.

V. K. je objasnio kako je taj događaj izgledao.

– Pijre nekoliko večeri, on je sjedio, a ja sam nešto radio. Samo sam podigao glavu i rekao: “Ćale, ja sam peder”. Iznenadio sam sebe prije svega, nisam se pripremao, jednostavno je bilo u afektu, iznenada.

Uslijedila je očeva reakcija: šok i ponavljanje pitanja “Kako?”, “Zašto?”

– Počeo sam odmah da objašnjavam da to nije nešto sto sam ja postao, da to nije nešto što sam birao, da je to jednostavno dio mene i sa tim sam se rodio. On je bio u šoku, a ja sam nastavio da pričam, rekao sam mu da ni slučajno ne krivi sebe, mene ili bilo koga drugog, jer krivca nema – objasnio je.

Kako kaže, godinama je pokušavao očevu pažnju da skrene indirektno, naznakama koje bi ga navele da posumnja, da se zapita, pa na kraju možda čak i da on prvi skupi hrabrost i razgovara sa sinom.

– Znao sam da, kad bi me pitao bilo šta, ne bih mogao da ga lažem – otkrio je ovaj mladić.

Nakon što je zatečenom ocu objelodanio svoju seksualnu orijentaciju, priznao mu je sve laži koje je morao da izgovorio, kako ne bi bio otkriven.

– Da sam na sva zimovanja ili ljetovanja išao sa svojim momkom, a ne sa prijateljima ili sa nekim djevojkama za koje je on insinuirao da nešto imam sa njima – objasnio je.

Tati je rekao i da planira da počne da živi sa svojim sadašnjim partnerom, i da će on uvijek biti dobrodošao kod njih.

– Primijetio sam blagu potištenost, ali nije bilo razočarenja. Barem ja nisam to primijetio. Najzastupljeniji je bio šok – priča.

Nakon što mu je rekao sve, mladić je zaćutao. Prošlo je, procjenjuje, sigurno petnaestak minuta, dok otac nije progovorio, i to ljutito: “Šta radiš ne zanima me, i sa kim ideš, ne zanima me ni to.”

Nakon toga je posjedio još malo, a onda upitao sina da li želi da ga isprati.

– Rekao sam da, naravno, hoću. Na rastanku me je zagrlio i izljubio, a već sad nam je komunikacija ubičajena: šalje mi poruke i pita jesam li doručkovao, da li sam dobro, kada idem na posao. Ispunjen sa nekim duševnim i mentalnim mirom, još sam u blagoj nevjerici da je to to, nema više laganja, skrivanja… Mirnije se osjećam – zaključuje sagovornik Blica.

Što se tiče drugih ljudi iz njegove okoline, kaže da neki rođaci možda pretpostavljaju, ali da “niko nema hrabrosti da ga pita”. Nekoliko bližih članova, poput sestara od tetke znaju, a sada bi svima bez problema priznao, jer najvažniji “zadatak” obavio: saopštavanje ocu.

– Kad sam prošao tinejdzersko doba i kad sam se prvi put baš zaljubio i zavolio tadašnjeg partnera, obielodanio sam svim svojim prijateljima. Imao sam tu sreću da mi nijedan od njih nije okrenuo leđa ili bio razočaran. Ništa negativno. Od njih sam tada dobio ogromnu podršku i dobijam je svih ovih godina – ispričao je.

Sa sadašnjim partnerom je skoro pune tri godine u vezi, odnosno, kako kaže, maltene u braku, imajući u vidu da su nerazdvojni i praktično žive zajedno, iako svaki ima svoj stan. Možda uskoro počnu i zvanično da žive zajedno, jer je priznanje ocu sve olakšalo.

– Što se njega tiče, on je autovan, njegova porodica zna, i to prije nego što smo se nas dvojca i poznavali. Svi moji bivši partenir bili su autovani pred prijateljima, ali ne pred porodicom – kaže V. K.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!