Društvo

Rajčević: Program prekvalifikacije za potrebe domaćih kompanija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je resorno ministarstvo pokrenulo program prekvalifikacije radne snage za potrebe domaćih kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, te da paralelno radi i na spajanju naučnoistraživačke zajednice i privrede.

Rajčević je naveo da je cilj programa prekvalifikacije da se dođe do takozvane digitalne radne snage, odnosno do ljudi koji će se na vrijeme prekvalifikovati i koji će moći da nađu zaposlenje u domaćim kompanijama koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama. 

Loading...

“Po isteku šestomjesečne obuke vršićemo procjenu uspješnosti tog programa i po potrebi, kada budemo dobili povratne informacije sa tržišta, eventualno te kvote proširiti”, rekao je Rajčević Na konferenciji za novinare u okviru “Jahorina ekonomskog foruma 2019”. 

On je dodao da, paralelno sa ovim programom, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo za četiri mjeseca od kada postoji prvi put radi na spajanju naučnoistraživačke zajednice i privrede, odnosno industruje, te da je upravo to ta digitalna ekonomija i ekonomija koja je zasnovana na znanju. 

Rajčević je objasnio da će resorno ministarstvo u tu svrhu pokrenuti program “Sinergija” vrijedan 250.000 KM u okviru kojeg će biti finansirano pet projekata za koje će pravo da konkurišu imati isključivo naučnici i istraživači sa univerziteta u Republici Srpskoj u konzorcijumu sa poslovnim subjektima iz Srpske. 

“Na taj način želimo da dođemo do konkretnih rezultata – da naučnici, istraživači dodatno akademski napreduju u karijeri, a poslovni subjekti da dođu do konkretnih ekonomskih rješenja koja će moći da komercijalno eksploatišu”, istakao je Rajčević. 

On je precizirao da je namjera Ministarstva da aktivno radi na izgradnji mreže naučnotehnoloških parkova koji bi bili mjesto spajanja naučnoistraživačke zajednice i poslovnih subjekata. 

“U isto vrijeme brinemo i o informacionoj bezbjednosti”, istakao je Rajčević i podsjetio da je Republika Srpska jedini nivo vlasti u BiH koji još od 2011. godine ima zakon o informacionoj bezbjednosti, a ima i operativni tim stručnjaka koji radi u resornom ministarstvu na pitanjima zaštite od računarskih incidenata u kibernetičkom prostoru Srpske. 

Rajčević je rekao da Vlada Srpske istovremeno brine i o studentskim centrima, pa će u narednom periodu biti riješeno pitanje nedostajućih kapaciteta Studentskog doma na Palama – menze i administrativne zgrade, a da su u toku procedure za izgradnju studentskog doma u Istočnom Sarajevu, za šta će u naredne tri godine biti izdvojeno šest miliona KM, od čega u ovoj godini dva miliona KM.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!