Politika

Dodik kod patrijarha uoči susreta sa papom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, sastao u Beogradu se patrijarhom srpskim Irinejem.

Uoči sutrašnjeg susreta sa papom Franjom u Vatikanu, Dodik je naglasio da mu je važno da ima blagoslov patrijarha.

Mi jesmo dvije crkve, ali nas više spaja nego što nas razdvaja, poručio je patrijarh predsjedavajućem Predsjedništva, uoči njegovog susreta sa poglavarom rimokatoličke crkve, napominjući da i on, ali i cijeli svijet, posebno cijene aktuelnog papu Franju.

– Sadašnji papa je čovjek u kojeg svijet ima puno povjerenje, tako da ga mi pozdravljamo i drago nam je sve što čujemo o njemu. Ovo će biti prilika jedinstvena da naš predsjednik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se sigurno tiču katoličke crkve ali o našim problemima – istakao je patrijarh Irinej.

Sastanak u Vatikanu više je od samo protokolarnog susreta predsjedavajućeg Predsjedništva i pape, jer Dodik smatra da dvije crkve mogu odigrati značajnu ulogu u odnosima naroda.

– Ovdje sam, kako se nalaže, razgovarao sa patrijarhom o tim mogućim proukama koje ću ja, uz pozdrav patrijarha, uputiti papi, i razgovarati i na temu položaja srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i SPC, stoga mi je veoma važna podrška Njegove svetosti – kaže Dodik.

Srpska pravoslavna crkva predstavlja najvažniji identifikacioni element srpskog naroda, kaže Dodik i poručuje da će svagdje tamo gdje SPC djeluje, postojati srpski identitet.

– Sve što sam činio i radio, činio sam da jača povjerenje u SPC i danas mogu sa sigurnošću reći da je to jedan od najvećih uspjeha mog političkog i životnog rada – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Drago mi je da u ovoj kući vidim pravog čestitog Srbina, koji čini sve da nam Drina ne bude granica, da pomognemo jedni drugim. Treba da budemo jedistveni jer smo tako jači nego kada smo podijeljeni – naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh srpski poželio je srećan i blagosloven predstojeći Vaskrs i da ga proslavimo kako priliči hrišćanima jer to je, kaže, temeljni praznik naše vjere.

U Vaskršnjoj poslanici, između ostalog, pozvao je sve na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.

Izvor

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!