Politika

BRUKA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH Tužilaštvo BiH nema 38.000 KM za vještačenje o padu “Cesne”

Tužilaštvo BiH ni šest godina nakon stravične nesreće u kojoj je poginulo pet banjalučkih padobranaca nije okončalo istragu, jer nemaju 38.000 maraka koliko je potrebno za plaćanje vještačenja o uzrocima pada aviona.

Godinama je iz ove pravosudne institucije koju skupo plaćaju građani BiH odgovor bio isti: istraga je u toku, a nakon šablonskih odgovora je uputio dopis da objasne zašto istraga u slučaju smrti petorice mladića iz Banjaluke godinama leži u ladici kod nadležnog tužioca i sakuplja prašinu.

Loading...

Odgovor Tužilaštva BiH je i više nego zabrinjavajući i otkriva koliko je nadležnima uopšte stalo da se riješi ovaj predmet, a razlog vjerovatno leži u tome što mladići koji su izgubili živote nisu bili nečiji sinovi.

-Predmet je u radu i radi se na rješavanju problema oko plaćanja stručnog vještačenja- odgovorili su iz Tužilaštva BiH.

Drugim riječima, pomenuto tužilaštvo ne zna kako da izdvoji 38.000 maraka koliko iznosi preostali dio plaćanja stručnog vještačenja koje je obavio Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu.

Ono što je otežavajuća okolnost za razumijevanje ovakvog stava Tužilaštva BiH jeste da je pomenuto vještačenja završeno prije četiri godine.

-Očigledno je da nikome nije ni stalo da se ovaj predmet završi, jer drugog objašnjenja nema, a to da Tužilaštvo BiH nema novca da plati vještačenja neka bude bruka i sramota ove državne institucije- izjavio je izvor iz pravosuđa BiH.

Pomenuto vještačenje bi konačno trebalo dati odgovor o uzrocima i eventualnoj krivičnoj odgovornosti za nezapamćenu tragediju koja je Banjaluku, RS, BiH i region zavila u crno 20. maja 2012. godine.

Na koji način se nadležno tužilaštvo odnosi prema banjalučkoj tragediji ukazuje i odgovor koji je javnosti saopšten prije tačno tri godine, a glasio je „istraga u ovom predmetu je u završnoj fazi?!“

-Potrebni su još samo rezultati stručnog vještačenja i ubrzo će se donijeti odluka tužioca u ovom predmetu – poručili su u maju 2015. godine iz Tužilaštva BiH i dodali kako se istraga vodi na utvrđivanju i procesuiranju odgovornih osoba.

Podsjetimo, 20. maja 2012. godine oko 13 časova na trkaćoj stazi u Zalužanima srušila se “Cesna 182” u kojoj su bili članovi Padobranskog kluba Banjaluka, pilot Alen Crnalić (24), zatim dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), sportski padobranac Stefan Karanović (24), te tek punoljetni padobranci kojima je ovo trebalo da bude prvi pravi skok, Nikola Stević i Srđan Kosić.

-Ovo je bruka i sramota pravosudnog sistema, jer porodice godinama čekaju na jasan i nedvosmislen odgovor šta je bio uzrok pada aviona što je dovelo do nezapamćene tragedije i gubitka života petorice mladića iz Banjaluke – izjavio je izvor blizak pravosuđu.

Tokom istrage nakon pada aviona starog 40 godina, izuzeto je više od 150 kilograma dokumentacije.

Omer Kulić, glavni istražilac stručne Komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva transporta i veza BiH mjesec dana nakon tragedije i obavljene istrage izjavio da su uzroci pada aviona bili loše gorivo, tehnička neispravnost aviona, nepoštivanje elementarnih propisa u civilnom vazduhoplovstvu, preopterećenost aviona, kao i katastrofalni propusti Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Prebacivanje nadležnosti

U prvim mjesecima nakon tragedije istraga u slučaju smrti petorice Banjalučana bila je u nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koje je slučaj kasnije prebacilo Tužilaštvu BiH.

Naime, nadležnom tužiocu su trebale sedmice da utvrdi kako su avionske nesreće u nadležnosti Tužilaštva BiH, iako je tako nešto zakonom bilo propisano.

OT Banjaluka je na račun sarajevskog Fakulteta za saobraćaj uplatilo 18.000 maraka, dok je preostali dio novca u iznosu od 38.000 maraka trebalo uplatiti Tužilaštvo BiH.

(srpskainfo.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!