Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Crna Gora traži da Srbija izruči Svetozara Marovića

​PODGORICA – Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstvo traži i da sin Svetozara Marovića, Miloš, zatvorsku kaznu od godinu dana odsluži u Srbiji, čije je državljanin, prenosi RTCG.

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog Ministarstva pravde, i prije podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice, stvoreni su svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen Crnoj Gori, “kao što je to slučaj sa drugim licima koje naša zemlja potražuje i čija se izrucenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju”, prenosi CDM.

“Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje”, objašnjava se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da očekuje da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći srpske nadležne organe na ispunjavanje međunarodnih obaveza odnosno, kako se navodi, lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstvo je srpskim nadležnim organima prosledilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji.

“Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodjeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svjetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dve godine”, navodi se u saopštenju.

Napominje se i da je, uz to, Osnovni sud u Kotoru uputio predmetnu zamolnicu radi sprečavanja da zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Ministarstvo pravde Crne Gore ocijenilo je i da je, nakon dvije godine i “brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu”, izostala bilo kakva reakcija policije u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

“Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Marovicu, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj nacin bude omogućeno da izbegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen,” saopštilo je Ministarstvo pravde Crne Gore.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button