Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Republika Srpska neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašeno Kosovo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da su Albanci u teškoj situaciji jer tek sada traže da Srbija potvrdi nezavisnost samoproglašenog Kosova i ističe da o tome koliko je ono “nezavisno” najbolje svjedoči to što mu mnoge zemlje otkazuju priznanje koje je bilo spekulativno i na bazi sile SAD.

“Albanci za nezavisnost Kosova moraju dobiti potvrdu Srbije i, u tom pogledu, imaju ozbiljniji problem od Srbije”, rekao je Dodik za “Sputnjik”. 

On je naglasio da je mnogima bilo lakše da priznaju samoproglašeno Kosovo nego da imaju problem sa Amerikancima, ali da više nije toliko važno šta kaže Amerika. 

“Neka bivša američka politika, ne da se miješala, nego je upravljala procesima, i u BiH, i podržavala albansku politiku na Balkanu, promovišući priču o Kosovu kao presedanu, a Republici Srpskoj, koja je u gotovo identičnim uslovima, govorila da ćuti”, ističe Dodik. 

Prema njegovim riječima, iako Amerika i danas stoji iza Albanaca, iza samoproglašenog Kosova, ne znači da je to definitivno završeno. 

Kada je riječ o deklaraciji koju su predložili Albanci, pokušavajući da Srbe proglase genocidnim, a koju bi trebalo da razmatra američki Kongres, Dodik ističe da svijet danas nije isti, a Amerika više nije najmoćnija ni politička, niti finansijska sila. 

On kaže da se se sve više ljudi sa ovih prostora okreće finansijskim centrima na Istoku i to predroređuje i podrške politikama. 

“Prije smo se ovdje svi tresli od tih nekih američkih deklaracija, izjava, dok danas to više nije toliko važno. Ta priča je recidiv jedne prošlosti. To ima vijek trajanja”, navodi Dodik. 

On je rekao i da ima povjerenja u politiku američkog predsjednika Donalda Trampa koja podrazumijeva jačanje Amerike i nemiješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja. 

Dodik naglašava da su Srbi kao narod vaspitani na onome što se zove kosovki mit i Republika Srpska neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašeno Kosovo. 

“Nema naroda koji može egzistirati, a da u sebi nema neku vrstu mita”, ističe Dodik. 

Prema njegovim riječima, zbog toga su i postojali pokušaji izgradnje novog mita za novi narod na prostoru Balkana, prije svega u BiH – bošnjački narod koji se uspostavio tek 1993. godine. 

“Onda je izmišljen mit o Srebrenici, sa mnogo političkih spekulacija koje se žele nametati kao definitivna istina. Da to nije istina pokazaće vrijeme i egzaktni podaci. Smogli smo snagu, ukinuli raniji izvještaj o Srebrenici koji su napisali stranci i bio je osnova za optuživanje Srba u Hagu. Formirali smo novu komisiju u koju smo doveli najveće stručnjake iz te oblasti”, naveo je Dodik.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button