Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Najmanje 34 mumije pronađene u skrivenoj egipatskoj grobnici

​Arheolozi iz Egipta i Italije otkrili su najmanje 34 mumije u južnom egipatskom gradu Asvanu. Ostaci potiču iz kasnog faraonskog i grčko-rimskog razdoblja, između šestog i četvrtog vijeka prije nove ere.

Uz mumije, arheolozi su pronašli i neke artefakte poput keramike, naslikanih pogrebnih maski i drvenih statua. Takođe su otkrivene vazne od bitumena koje su korištene za mumifikaciju, kao i nosila koja su vjerovatno korištena za prijenos tijela u grobnicu.

Netaknuti hijeroglifski tekst pokazao je da je ova grobnica koja je vijekovima bila skrivena pod pijeskom pripadala trgovačkom vođi imena Tjt.

Kaled El-Enani, egipatski ministar antikviteta, pozvao je Patriciju Piacentini, profesoricu egiptologije na Univerzitetu u Milanu, da provede iskopavanja u Asvanu.

Piacentini je vodila iskopavanja zajedno s Abdelmanaemom Saidom iz ministarstva antikviteta, dok je inžinjer Gabriel Biteli locirao grobnicu i stvorio 3D rekonstrukcije pronađenih predmeta.

Grbnica se sastoji od dvije grobne komore. Arheolozi su pronašli oko 30 mumificiranih tijela u glavnoj komori 26 tijela muškaraca, žena i djece i još četiri u drugoj komori. Smatra se da su dvije mumije čija su se tijela preklapala tijela majke i njenog djeteta.

“Potrebna su dalja istraživanja kako bi se odredio tačan broj pronađenih tijela. Znali smo da je Asvan bio veoma bitan grad u kasnom faraonskom i grčko-rimskom razdoblju, ali nismo znali gdje su ljudi pokopani. Sada znamo gdje su. Iz grobnica možete razumjeti šta su jeli, kako su umrli i kada su umrli”, rekla je Piacentini CNN-u, a prenosi Klix.ba.

U nekim vazama još uvijek je bila hrana, a postoje i statue koje prikazuju egipatskog boga ptica Baa. Ova misija iskopavanja grobova će se nastaviti u novembru, a kako je najavila Piacentini, čeka nas još mnogo iznenađenja.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button