Privreda

Žene vrlo rijetko zastupljene na kovanicama

Za prvu ženu na novčiću rečeno je da je bila Berenike I iz Egipta, omiljena žena Ptolomeja I, vladara Egipta 367. p.n.e.

Prvo se slikao zajedno s njom na tada važećim tetradrahmama. Kasnije je Berenike bila sama na kovanicama.

Loading...

Skoro dvije i pol hiljade godina nakon Berenike, žene na kovanicama su još uvijek rijetko ukazanje; one takođe teško igraju ulogu na sadašnjim evro kovanicama.

Svaki član evrozone može sam odlučiti koji će motiv ili koja osoba biti skovana na “nacionalnoj” strani kovanica evra, ali samo nekoliko odlučuje o portretima žena.

U Njemačkoj su simboli i zgrade dominirali kovanicama, kao što su Savezni orao ili Brandenburška kapija, piše na blogu Kathleen Altmann.

Samo četiri zemlje u Evropi pokazuju glave žena ili žene na novcu. Dobitnica Nobelove nagrade za mir Bertha von Suttner prikazana je na austrijskom novčiću od 2 evra.

U drugim zemljama, motivi su simbolične figure. U Francuskoj, Marianne, simbol Francuske Republike, krasi cente.

U Italiji je prikazan Venerin portret Sandra Botičellija na kovanom novcu od 10 centi, a kovanice od 1 i 2 evra u Latviji ukrašavaju djevojke u latvijskoj nacionalnoj nošnji.

Svaka zemlja evrozone može izdati i dvije odvojene kovanica od 2 evra godišnje, tzv. komemorativni kovani novac, koji se može koristiti za plaćanje u svim državama članicama.

Na primjer, Helmut Schmidt je došao do takvog novčića: povodom njegovog 100. rođendana 2018. godine, na ovaj način je bio počašćen za svoj politički život.

Ako neko želi vidjeti više ženskih glava barem na njemačkim kovanicama za zbirke evra, može podnijeti neformalne prijedloge Federalnom ministarstvu finansija.

U panel diskusijama, u kojima učestvuju predstavnici Savezne vlade za kulturu i medije, specijalisti za štampu i trgovinu novcem, numizmatičari i administrativni stručnjaci razmatraju prijedloge i na kraju donose preporuke o kojima konačno odlučuje savezni ministar finansija.

Od januara 2019. godine postoji komemorativni novčić od 20 eura koji obilježava 100. godišnjicu uvođenja prava glasa žena na nacionalnom nivou, koja pokazuje žene koje demonstriraju.

Međutim, ovaj komemorativni novčić možete platiti samo u Njemačkoj, a ne u cijeloj evrozoni.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!