Privreda

Od 1. maja plin građanima FBiH “pali” novčanike

SARAJEVO – Građani Federacije BiH ogorčeni su i kivni zbog odluke da će plin od 1. maja plaćati skoro za 30 odsto više, a u federalnoj vladi ne pomišljaju da svoju odluku mijenjaju.

Prema odluci, cijena ovog energenta po standardnom kubnom metru za distributivna preduzeća u FBiH biće 0,640 KM, a u ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost (PDV).

Loading...

“To su oni nama dali veće penzije za 3,5 posto da bi nam poskupjeli plin za 30 posto. Sram da ih bude. Kako ćemo živjeti, od čega ćemo plaćati? Neka nam još dušu uzmu, sve ostalo su već uzeli”, kaže penzioner Nusret Hodžić.

Sarajka Sabina Mušović smatra da je ovo “dizanje” plina samo početak jer će sada sve da poskupi. Tvrdi da će do jeseni poskupjeti i osnovne namirnice poput brašna, ulja, da je povrće na pijacama toliko skupo da je misaona imenica i za zaposlene, a kamoli za penzionere s minimalnom penzijom, da kupe kilogram bilo kojeg povrća, čija je cijena veća od pet maraka za kilogram.

Gordana Bulić, iz Udruženja potrošača FBiH, kaže da je najnovije poskupljenje plina novi udar na građane FBiH, posebno one koji koriste ovaj energent u svojim domaćinstvima. Tvrdi da se penzionerima, koji su pored radnika u realnom sektoru najugroženiji dio stanovništva, povećava penzija za pet KM, a tiho poskupljuje sve ono što je potrebno za život deset puta više.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela je odluku nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine “BH gas” dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Nakon što je ova vijest objavljena, iz velikog broja stranaka prema Vladi FBiH otišli su zahtjevi da se ova odluka stavi van snage. Ovo su od Vlade FBiH tražile i stranke koje čine vlast na nivou Kantona Sarajevo, koji je najveći potrošač ovog energenta.

Međutim, na upit “Nezavisnih” da li će Vlada FBiH staviti van snage odluku o poskupljenju plina, rečeno nam je da se to neće desiti.

Izvor “Nezavisnih” ističe da je Vlada FBiH dvije godine uspijevala izbjeći poskupljenje ovog energenta, iako je gas poskupljivao u nekoliko navrata.

“‘BH gas’ je kompanija koju ne smijemo dovesti u pitanje. Oni su zbog visoke cijene plina na tržištu bili dnevno u gubicima 80.000 KM. Ova kompanija je do sada te gubitke uspijevala pokrivati iz dobiti koja je trebalo da ide u budžet FBiH, ali sad to više nije moguće s obzirom na nova poskupljenja na svjetskom tržištu. Morali smo podići cijenu”, tvrdi izvor “Nezavisnih” iz Vlade FBiH.

Sa druge strane, Bulić kaže da nije tačno da cijene plina rastu na svjetskom tržištu.

“One su poprilično stabilne i u velikom broju država je plin jeftiniji nego kod nas”, ističe on.

Iz “Sarajevogasa” su kazali da je trenutna cijena za domaćinstva 0,673 KM po metru kubnom, a da će nakon poskupljenja veleprodajne cijene, prema kalkulacijama, iznositi 0,84 KM po metru kubnom.

“Poskupljenje za domaćinstva, prema kalkulacijama, biće 25,17 posto”, kazao je Nusret Palavra, izvršni direktor razvoja i marketinga u “Sarajevogasu”.

Podsjetimo, “BH gas” je u januaru tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, tada kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Jasmin Salkić, direktor “BH gasa”, je tada rekao kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!