Magazin

Tajni dokumenti CIA: Tito će biti ubijen za tri nedjelje, Hrvati će obaviti posao

Tito je bio ključna karika u borbi protiv staljinizma, pokazuju otvorene arhive CIA. Bitnu podršku je imao u Alenu Dalsu, legendarnom i kontroverznom direktoru CIA.

“Jedno od iritantnih iskustava za sovjetske vladare bila je demonstracija da država pod komunističkim liderom može biti nezavisna od Moskve i preživjeti. Jugoslavija je kreirala opasno nasljeđe. Mnogo je opasnije to za Moskvu nego da stalno ima opasnog neprijatelja. Naša politika prema Jugoslaviji je pomogla da Jugoslavija ostane slobodna od uticaja Kremlja”, otkrio je Alen Dals ulogu Jugoslavije i SAD protiv Staljina, u jednom od rijetkih pojavljivanja, u julu 1960. godine.

Loading...

Dals je praktično napravio obavještajnu zajednicu kakvu danas poznajemo, a optuživan je za miješanje u razne događaje širom svijeta. Tako se njegovo ime spominje kao jedno od ključnih prilikom vojnog udara u Iranu 1953. godine kojim se šah Mohamed Reza Pahlavi vratio na vlast svrgnuvši demokratski izabranog premijera Mohameda Mosadika koji se protivio stranom kapitalu u iranskoj naftnoj industriji. Ta akcija CIA zvala se “Operacija Ajaks”.

Alen Dals je u Drugom svjetskom ratu bio šef OSS-a za Evropu, zadužen, između ostalog, i za Balkan. Njegovo sjedište bilo je u švajcarskom Bernu odakle je koordinirao sve obavještajne akcije. Predsjednik Hari Truman ga je, zbog špijunskih zasluga tokom rata, odlikovao 1946. godine Medaljom slobode, kao i Medaljom za zasluge. U obrazloženju odluke Medalje za zasluge, između ostalog, Truman je napisao da je Dals tokom rata efektivno izgradio obavještajnu mrežu, zaposlivši stotine informatora i operativaca, prodiranjem u Njemačku i Jugoslaviju… Kompletno je obavještajno pokrio Francusku, Italiju i Austriju.

Alen Dals je postao direktor CIA 26. februara 1953. godine.

Kako se vidi iz arhiva CIA, Dals je bio bitni zaštitnik, ali i saveznik Jugoslavije u Hladnom ratu.

Kada je postao direktor CIA, Dals je često bio informisan o Titu i Jugoslaviji i ta dokumenta se mogu pronaći u arhivama. Već poslije nekoliko mjeseci tražio je informacije u vezi sa predstojećim razgovorima o ekonomskoj pomoći Jugoslaviji. Nije Dalsa, kada je riječ o Jugoslaviji, zanimala samo ekonomska ili politička pomoć, već i pitanja koja se tiču Titove bezbjednosti. Tako se u arhivama može pronaći i pismo Edgara Džej Huvera, direktora FBI-ja, iz 1953. Alenu Dalsu u kojem ga upozorava na opasnost koja prijeti Titu.

“Staljin je veoma bolestan i odredio je Malenkova da djeluje u njegovo ime. Malenkov je najjači čovjek u Sovjetskom Savezu i on kontroliše vojsku. Sovjeti će inicirati ofanzivu na Jugoslaviju i Tursku na proljeće 1953. ili 1954…”, upozorio je Huver.

U istom dopisu sa oznakom “Top secret” koji je, zapravo, skup saznanja dobijenih od doušnika koji je “ranije dostavljao pouzdane informacije”, upozorava se i na pokušaj puča u Jugoslaviji.

“Tito će biti eliminisan za tri nedjelje poslije januara 1953. i Hrvati će uraditi posao. 160 Hrvata se trenutno trenira (doušnik vjeruje da se treninzi odvijaju blizu Beča). Sovjeti nagovještavaju da će Dragunček ili Kukulević zamijeniti Tita…”, kaže se, između ostalog, u ovom dopisu.

Druge veze CIA i Jugoslavije iz vremena kada je Dals bio na čelu američkih obavještajaca vide se iz pojedinih dokumenata, među kojima ima i novinskih tekstova o aferi koja je 1961. godine zahvatila Ameriku. Te godine je predsjednik Kenedi revidirao odnose SAD i Jugoslavije zbog kontroverzne prodaje borbenih aviona Titu…

(Nedeljnik)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!