Svijet

Ubacivala kovanicu u motor aviona za sreću pa uhapšena

Jedna Kineskinja je nedavno uhapšena jer je pokušala da ubaci šaku metalnih kovanica u motor putničkog aviona za sreću na putovanju.

Incident se desio kada je žena pod imenom Vang, koja ima 66 godina, pokušala da baci šest kovanica u motor aviona kompanije “Tianjin Airlines”. Sve se dogodilo tokom ukrcavanja putnika u avion, a žena je pokušala da ubaci kovanice za srećan i siguran put.

Loading...

Na sreću, novčići su završili na podu i nijedan nije uspio da upadne u motor koji vrijedi više miliona dolara.

Incident su primijetili radnici na aerodromu, koji su na razglasu tražili da se odgovorna osoba javi. Vangova je odbila da istupi, a sigurnosne kamere su dokazale da je upravo ona bacala novčiće.

Žena je zadržana u pritvoru deset dana zbog ugrožavanja bezbjednosti, a ostali putnici su prebačeni u drugi putnički avion te su poletjeli sa dva sata zakašnjenja.

Ovaj incident se dogodio svega mjesec dana nakon što je jedan muškarac od 31 godinu pokušao da baci kovanice u motor aviona kompanije “Hainan Airlines” da bi osigurao siguran put za njega i njegovu porodicu.

Radnici aerodroma su ga primijetili kako baca tri novčića kroz uski prolaz između mosta i aviona. Srećom, i on je promašio motor, ali ga je ovaj pokušaj ipak koštao 10 dana zatvora.

U januaru mediji u Kini su saopštili da su dvije žene u dvadesetim godinama uhapšene na aerodromu u Šandong provinciji jer su pokušale uraditi istu stvar.

U početku kompanije su gledale blagonaklono na ove uzaludne pokušaje bacanja novčića u motor aviona, ali kako su se ovi događaji ponavljali, mnoge kompanije su bile prinuđene da reaguju oštrije. U februaru je kompanija “Lucky Air” tužila jednog putnika za 20 hiljada dolara jer je uzrokovao kašnjenje aviona nekoliko sati.

Srećom, svi pokušaji bacanja novčića u motor aviona su prošli bez uspjeha. Ipak, stručnjaci upozoravaju da, ako samo jedna osoba uspije, posljedice bi bile katastrofalne.

Moderni motori aviona su konstruisani tako da mogu da podnesu strane objekte kao što su ostaci gume sa piste ili ptice. Ipak, mali komadi metala kao što je novčić nisu na listi stvari koje motori podnose.

Zbog toga kompanije uvijek odgađaju letove da bi se uvjerili da nijedan novčić nije ubačen u motor aviona.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!