Svijet

Asanž sutra pred sudom u Londonu

LONDON – Pred sudom u Londonu sutra će biti izrečena kazna osnivaču “Vikiliksa” DŽulijanu Asanžu zbog kršenja uslova određene kaucije, saopšteno je danas iz “Vikiliksa”.

“Asanžu će sutra biti izrečena kazna pred sudom Sautverk zbog kršenja uslova kaucije radi zahtjeva i odobrenja političkog azila. Sutra će pred sudom u Vestminsteru biti razmatran zahtjev SAD za izručenje Asanža”, navodi se u poruci “Vikiliksa” objavljenoj na društvenoj mreži “Tviter”.

Loading...

Asanž je portal “Vikiliks” osnovao 2006. godine, da bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja, uključujući SAD.

Nakon optužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, da bi izbjegao izručenje Stokholmu.

Sud je odbacio slučaj silovanja 2017. godine, ali je Velika Britanija uporno insistirala na hapšenju Asanža zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu.

Britanska policija uhapsila je Asanža 11. aprila u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo pravo na azil.

Asanž je u Londonu uhapšen zbog kršenja uslova kaucije.

Britanske vlasti saopštile su da neće izručiti Asanža Vašingtonu, ukoliko postoji mogućnost da on u SAD bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da Asanž može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, zbog hakovanja računara.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!