Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Haradinaj na samitu u Berlinu: Srbija da prizna nezavisnost Kosova u postojećim granicama

PRIŠTINA – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj prisustvovao je zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem samitu lidera Zapadnog Balkana na visokom nivou u Berlinu, koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Na sastanku, kojem su učestvovali lideri Zapadnog Balkana, učinjena je procena postignuća u ekonomskom razvoju i razgovarano je o unapređenju saradnje između država, jačanju ekonomije i težnjama zemalja regiona za članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Istaknuto je da je kosovski premijer u svom govoru naglasio da Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova, u postojećim granicama.

“To je stvarnost koju treba priznati i tako možemo ići naprijed. Razgovori o etničkim podelama i granicama, otvaraju put za nove tragedije na Balkanu, a niko bolje od nas ne razumije iskustva poslednje dve decenije”, rekao je Haradinaj.

On se posebno zahvalio Njemačkoj na stalnoj podršci na pravu Kosova na državnost i teritorijalni integritet, kao uslovu za mir u regionu.

U saopštenju se navodi da je na ovom sastanku bilo reči i o neophodnosti prevazilaženja nesuglasica između zemalja Zapadnog Balkana i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, za koji je Haradinaj naglasio da bi postizanje pravno obavezujućeg sporazuma koji bi rezultirao međusobnim priznavanjem između dvije zemlje, doprinijelo regionalnoj stabilnosti i otvorenim izgledima za obje zemlje na putu evropskih integracija.

Takođe, Haradinaj je naglasio značaj ovog sastanka, kako bi svi lideri Balkana sjeli zajedno i razgovarali o prevazilaženju prepreka, prihvatanju stvarnosti i zajedničkom evropskom puta.

“Institucije zemlje su kontinuirano angažovane tokom svih ovih godina da poboljšaju života srpskih građana na Kosovu tako što sprovode sve preporuke Ahtisarijevog plana i našeg Ustava i naših zakona. Kosovo je ovlastilo delegaciju i odobrilo platformu za završnu fazu procesa dijaloga sa Srbijom, što će rezultirati sveobuhvatnim sporazumom koji treba da bude pravno obavezujući, što će rezultirati uzajamnim priznavanjem, sa Evropskom unijom i SAD-om kao garantom ovog rješenja“, rekao je Haradinaj, dodajući da evroatlantski put nema alternativu.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button