Svijet

Odobren skup ustaša u Blajburgu

Komemoracija u Blajburgu može se održati, odlučili su okrug Voelkermarkt i austrijska policija, kazao je Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluku su donijeli nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. maj koje im je 25. marta prijavio tzv. “Blajburški počasni vod”, piše u utorak Večernji list.

Loading...

“Okrug Voelkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, nadležno su tijelo za odluku o skupu u Blajburgu. Prethodnih godina takva odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom Katoličke crkve u Austriji, što više nije slučaj. Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Blajburgškog voda ove godine više ne spada u vjerska događanje te se na nju sada primjenjuje Zakon o javnom okupljanju” kažu u zaključku procjene bezbjednosti skupa okrug Voelkermarkt i koruška policija.

U analizi i procjeni posebno su se držali Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i člana 11 o slobodi okupljanja, čiji drugi paragraf kaže kako se “ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne bezbjednosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave”, navodi dnevnik.

U svjetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okupljanje se ne zabranjuje, dodaju u zaključku te ističu kako će, kao i prethodnih godina, poduzeti sve mjere da osiguraju bezbjednost lokalnih građana i učesnika manifestacije, ističe Večernji list, podsjećajući da su već prijavljena četiri protesta protiv komemoracije u Blajburgu, prenosi Hina.

Takođe, austrijska policija najavila je oštre mjere protiv osoba koje na bilo koji način budu isticali fašističke oznake.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!