Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Rusija najveći kupac zlata u svijetu

MOSKVA – Centralne banke širom svijeta su u prvom kvartalu 2019. godine kupile najveće količine zlata u posljednjih šest godina, pri čemu je Rusija osigurala vodeću poziciju jer nastoji da smanji zavisnost od dolara.

Globalne rezerve zlata porasle su za 145,5 tona od početka godine do kraja marta, što je povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

To je i najveći porast globalnih rezervi za ovaj period od 2013. godine, prema najnovijem izvještaju Svjetskog savjeta za zlato (WSG).

Ruska centralna banka je u prvom tromjesečju u svoje trezore dodala 55,3 tone zlata, zahvaljujući čemu su njene, ionako velike rezerve, dostigle 2.168,3 tone, što je tu zemlju ponovo učinilo najvećim kupcem zlata, navodi se u izvještaju, a prenosi Russia Today.

“Rusija je kupila 274,3 tone zlata u 2018. godini, dok je drastično smanjila posjed američkih obveznica, u sklopu svojih napora da diverzifikuje devizne rezerve u dolarima”, poručuju iz Svjetskog savjeta za zlato.

Kina je zauzela drugo mjesto, budući da je u prvom kvartalu kupila 33 tone zlata.

Zvanični Peking je u decembru 2018. godine ponovo počeo sa kupovinom zlata nakon više od dvije godine pauze.

I nekoliko drugih zemalja značajno je povećalo svoje zlatne rezerve, uključujući Ekvador, Tursku, Indiju i Kazahstan.

Želja za kupovinom tog plemenitog metala bila je podstaknuta “ekonomskom neizvjesnošću koju su prouzrokovale trgovinske tenzije, sporiji rast i klima niskih ili negativnih kamatnih stopa”, ocijenjuje se u izveštaju Savjeta.

Rusija je trenutno peta u svijetu po zalihama zlata.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button