Politika

ODJECI POSJETE ERDOGANU Dodik umirio retoriku i predstavljao CIJELU BiH

Milorad Dodik je u Ankari ispoštovao svoju ustavnu obavezu da predstavlja cijelu BiH, a ključna poruka je da BiH, što znači i Republika Srpska, želi saradnju s Turskom.

Tako poznavaoci domaćih i međunarodnih političkih prilika za Srpskainfo komentarišu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bošnjačkog člana Šefika Džaferovića turskom predsjedniku Redžepu Taipu Erdoganu.

Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Miloš Šolaja smatra da su u Ankari ključne bile političke poruke, dok su potpisani trgovinski i privredni sporazumi već ranije bili dogovoreni i poznati.

– Najava nastavka saradnje s Turskom oslikava se kroz otvaranje banke i neke zajedničke finansijske aktivnosti, što opet odgovara i turskoj poziciji, koja želi da ostvari što veći uticaj u cijelom regionu – kaže Šolaja.

Na pitanje da li Dodikov odnos prema Turskoj treba posmatrati kroz odnose RS s Rusijom, koja opet sjajno sarađuje s Turskom, Šolaja smatra da se takve relacije moraju posmatrati mnogo šire, u okviru geopolitičkih odnosa.


Miloš Šolaja

– Mislim da BiH, posebno RS, nisu u ovom trenutku bitni za vezivanje tih odnosa. To može da upotpuni kockicu mozaika, ali to je čisto interes BiH da ima bliske odnose sa Turskom. Vidljivo je da je predsjedavajući Dodik predstavljao cijelu BiH, uz naglašavanje one note ko ga je na tu funkciju birao i na kojoj političkoj platformi. To što postoje neki disonantni glasovi ne umanjuje značaj toga da on ispunjava tu spoljnopolitičku ulogu koja mu ustavom pripada – zaključuje Šolaja.

Međutim, javnost u Republici Srpskoj ipak je uočila promjenu ponašanja, donekle i političkih stavova Dodika, prema Turskoj i njenoj politici.

Primjera radi, u vrijeme kada je bio premijer Srpske, Dodik je opuživao Tursku za navijačku politiku u BiH u korist Bošnjaka.

– Turska promoviše koncept BiH kao unitarne i, po njima, funkcionalne zemlje sa dominacijom Bošnjaka u budućnosti, kako bi se na taj način prekomponovala BiH i stvorila islamska država – jedan je od njegovih ranijih stavova.

Međutim, Dodik se u četvrtak u Turskoj ponašao potpuno drugačije – počasnu gardu je pozdravio tradicionalnim pozdravom na turskom jeziku „merhaba, asker“, a potom večerao s Erdoganom uz stihove pjesme Halida Bešlića „šeher Bosno, volim te“.


Izjavio je da Turska podržava put BiH u EU i NATO, te zahvalio Erdoganu što je razumio različlite stavove u BiH po pitanju članstva u Alijansi.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da nije riječ o promjeni Dodikove politike jer ona zapravo ima više lica u zavisnosti od prostora, ambijenta i publike.

– Godinama smo u BiH slušali sve te uvrede, a onda smo vidjeli drugačiji politički stav, što ne mora da znači suštinsku promjenu u politici, već politički pragmatizam koji može u jednom trenutku donijeti neku vrstu političke koristi. S druge strane, to je neka vrsta dodvoravanja politici koja dolazi iz Srbije. Slijepo sleđenje tog političkog kursa, poslušništvo prema Beogradu – kaže Topićeva.

Prema njenim riječima, ovakvo Dodikovo ponašanje neće imati negativne političke posljedice po SNSD „iz prostog razloga što se svaki njihov korak lako upakuje u određeni spin i proda ovdašnjoj publici“.

– Vjerne pristalice SNSD će slijediti svaku političku, verbalnu vratolomiju, bez postavljanja pitanja, jer se smatra da je to ispravno iz prostog reazloga što ju je donio lider partije – smatra Topićeva.

Vatikan i Ankara posvađali Bosića i Kovačevića

Posjeta Turskoj će biti upamćena samo po pozdravu koji je Dodik uputio turskoj vojsci, izjavio je bivši predsjednik SDS Mlade Bosić.

– Ono što će biti upamćeno za ovih osam mjeseci njegovog mandata jeste da je posetio papu i predsjednika Turske. To su dvije posjete koje od njega nisu očekivane. Prvo da ide u Vatikan, nekom ko je stajao punim kapacitetom iza Hrvata u BiH za vreme rata, a i poslije, pa onda posjeta Turskoj koja je nedvosmisleno bila glavna zemlja koja je davala podršku Bošnjacima u BiH i za vrijeme rata i danas – izjavio je Bosić za „Puls“ BN TV.


Portparol SNSD Radovan Kovačević je uzvratio da su Bosićeve „frustracije izazvane time da je rezultat njegovog političkog sukobljavanja i duela sa Dodikom taj da je od lidera nekada najveće političke stranke u RS pao na nivo običnog pijačarskog komentatora zbivanja na političkoj sceni u Srpskoj“.

On je za Srnu rekao da je javnosti poznato da se Dodik u toku sadašnjeg prilično kratkog mandata predsjedavajućeg sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kovačević je podsjetio da se Dodik sastao i sa predsjednicima Slovenije i Poljske, te da je dva puta bio u posjeti Briselu.

– Dodik će nastaviti da širom svijeta predstavlja interese i stavove Srpske i da donosi dobrobit Srpskoj – naglasio je Kovačević.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!