Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Višković: Izgradnjom memorijalnog kompleksa spasiti žrtve od zaborava

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Srpske izgradnjom memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini i kroz druge aktivnosti učiniti sve da žrtve ustaškog zločina u Јasenovcu i Donjoj Gradini budu spašene od zaborava.

Višković je istakao da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se u Donjoj Gradini na dostojanstven način u narednom periodu pokaže čitavoj civilizovanoj Evropi i svim pokoljenjima šta se tu dešavalo prije više od 70 godina i da to treba da bude opomena za sve generacije koje dolaze da se nigdje i nikada ovakav zločine ne ponovi.

– Porazna je činjenica da je prošlo više od 70 godina od dešavanja u Јasenovcu i Donjoj Gradini, a da Donju Gradinu posjećujemo samo posljednjih 27 godina i to dovoljno govori samo po sebi – rekao Višković novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naglasio da će vlade Republike Srpske i Srbije u narednom periodu učiniti sve da u Donjoj Gradini bude izgrađen kompleks koji će buduće generacije učiti šta se dešavalo u tom logoru i poslati poruku da je Јasenovac bio jedini logor za djecu u Evropi, a možda i u svijetu.

– Dovoljno je reći da je tamo na zvjerski način ubijeno 20.000 djece i to nas kao odgovornu vlast obavezuje da sagradimo memorijalni kompleks da mladi i buduće generacije uče šta se njihovim precima dešavalo na ovim prostorima – naveo je Višković.

On je dodao da su u Јasenovcu i Donjoj Gradini u paklu, neopisivoj tuzi i bolu nestalo 500.000 Srba.

– Na neki način i do današnjeg dana smo desetkovani, a postavljam pitanje kao čovjek šta bi bilo da je tih 500.000 ljudi preživjelo i da imaju svoje potomke. Onda bi vjerovatno i broj Srba na ovim područjima bio znatno veći – naglasio je Višković.

On je rekao da su neki imali sasvim drugi plan, da Srba na ovim prostorima ne bude, ali da na njihovu nesreći i na našu sreću u tome nisu uspjeli.

– Danas smo tu da spasimo od zaborava njihovu žrtvu i da ona ne bude uzaludna – poručio je Višković.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button