Kultura

Koncertom “Srbadije” otvoren 18. festival horova u Bijeljini

BIJELJINA – Koncertom mješovitog i dječijeg hora “Srbadija” u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini večeras je svečano otvoren 18. horski festival “Majske muzičke svečanosti”, koji će do nedjelje, 12. maja, okupiti 38 ansambala iz Slovenije, Srbije i BiH.

Dirigent hora “Srbadija” i umjetnički direktor Festivala Desanka Trakilović izrazila je zadovoljstvo što ovaj festival privlači veliki broj horova i u vremenu u kojem mnoga kulturna i umjetnička društva prestaju sa radom i ljudi gube entuzijazam.

Trakilovićeva je rekla novinarima da Srpsko pjevačko društvo “Srbadija” u ovoj godini slavi 120 godina od osnivanja i, nakon 27 godina provedenih na čelu ovog proslavljenog hora, ocijenila da je on konstantno u usponu.

Prema njenim riječima, snaga “Srbadije” dolazi i iz nastupa svake nedjelje u proteklih 27 godina na liturgijama.

“Osvojili smo brojne svjetske nagrade, a naše nagrade su i svako krštenje ili vjenčanje na kojem smo pjevali, svaka himna koju smo izveli, kao i djeca koja s nama rastu od dječijeg do velikog hora i do međunarodne slave”, naglasila je Trakilovićeva.

Dirigent Dječijeg hora “Srbadija” Jelena Milićević Trakilović rekla je novinarima da su iz ovog hora potekli svi članovi Velikog mješovitog hora i da to pokazuje posvećenost i kvalitet rada i njegovanja glasa u uzrastu od četiri do 12 godina.

Tokom “Majskih muzičkih svečanosti” takmičenje će biti održano u kategorijama mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, ženski horovi, dječiji horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom i vokalno-instrumentalni ansambli.

U okviru festivala biće održano i takmičenje solo pjevača, kao i nekoliko revijalnih koncerata, a horovi će nastupati u Centru za kulturu, Muzeju Semberije i u Crkvi Svetog Đorđa.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!