Region

Proširenje EU na zapadni Balkan – pitanje od geopolitičkog značaja

Učesnici samita procesa Brdo-Brioni u Tirani pozvali su danas Evropsku uniju /EU/ da razmotri proširenje na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičkog značaja.

“Puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan je faktor sveukupne evropske stabilnosti”, navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu. 

Učesnici su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde EU, te pozvali na fleksibilnije i brže odvijanje pregovaračkog procesa. 

Pozdravljen je Prespanski sporazum između Skoplja i Atini o promjeni naziva Makedonije u Sjevernu Makedoniju koji je otvorio mogućnost nastavka evroatlantskih integracija te zemlje. 

“Takvi primjeri pokazuju put prema jačanju evropskih i evroatlantskih veza unutar regiona”, ističe se u izjavi. 

Samit u Tirani održava se nekoliko sedmica uoči samita čelnika EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zemljama koje su u statusu kandidata za članstvo u Uniji. 

Ovogodišnji samit organizovao je predsjednik Albanije Ilir Meta, a uz supredsjedavajuće inicijative – hrvatskog i slovenačkog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora. Na skupu su učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te predstavnici Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU. 

Na skupu je učestvovala i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andžej Duda. 

Riječ je o redovnom godišnjem zasjedanju predstavnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!