Društvo

Trninić: Preduzeće će biti samoodrživo nakon 2021.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas da “Željeznice Republike Srpske” dobro funkcionišu, da ostvaruju pozitivan trend i da će postati samoodržive nakon procesa restrukturisanja 2021. godine.

“U proteklih par godina već smo napravili niz poteza koje su `Željeznice` dovele u sasvim drugu situaciju i trebalo bi da se više priča o stvarima koje su pozitivne”, rekao je Trninić u Doboju, gdje je prusustvovao obilježavanju krsne slave “Željeznica Republike Srpske” – Svetog Vasilija Ostroškog i Danu željezničara. 

Loading...

On je rekao da su prošle godine ispunjeni planovi “Željeznica, dok je ova godina krenula jako dobro i da očekuje da pozitivan trend bude nastavljen. 

Trninić je najavio da će imenovanje Uprave ŽRS-a, koje je zbog proceduralnih razloga ranije obustavljeno, biti dovršeno 24. maja. 

On je naveo da su ŽRS smanjile broj zaposlenih za više od 650, od kojih ni jedan radnik nije ostavljen nezbrinut na ulici. 

Nakon otkrivanja spomen-ploče za poginule željezničare u proteklom ratu, Trninić je rekao da je 305 radnika ŽRS-a ugradilo živote u stvaranje Republike Srpske, da se njihova žrtva mora poštovati i da oni ne smiju biti zaboravljeni. 

Generalni direktor ŽRS-a Zoran Ilinčić čestitao je svim željezničarima današnju krsnu slavu i izrazio očekivanje da će “Željeznice” nakon 15. maja, kada bude potpisan opšti kolektivni ugovor, sa njim uskladiti svoja interna akta. 

On kaže da već ima efekata restrukturisanja u smislu poboljšanju uslova rada na ŽRS, odnosno drugačija je organizacija prevoza, pružaju se kvalitetnije usluge i bliži su novim komintentima. 

“Naš plan za 2019. realizovali smo u potpunosti za prva četiri prva mjeseca, a u tom planu smo predvidjeli i određena povećanja na plate”, rekao je Ilinčić. 

On je negirao da je plan o sistematizaciji stigao na protokol ŽRS, i naveo da je u toku njegova završna izrada, a nada se da će u toku sedmice biti dostavljen sindikatima na izjašnjenje. 

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvijetković rekao je da su vidljivi pomaci u procesu restrukturisanja “Željeznica” prema planu koji je usvojila Vlada Republike Srpske. 

On je izrazio bojazan da će smanjenje broja radnika ugroziti proces rada za radna mjesta koja su odlivom postala deficitarna. 

Ispred spomen-obilježja pred Upravnom zgradom ŽRS jutros je služen parastos i položeni su vijenci za 305 željezničara koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!