Društvo

Zaplavljeno oko 40 domaćinstava u Srpcu

SRBAC – Obilna kiša koja pada već danima na području srbačke opštine dovela je do izlivanja Vrbasa koji je zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda, a poplavljen je i veći broj poljoprivrednih površina.

Postoji opasnost da ova rijeka tokom današnjeg dana ugrozi još veći broj domaćinstava, kako u ovim tako i susjednim selima Lijevča polja, pa se poziva stanovništvo da preduzme mjere na zaštiti svoje imovine.

Loading...

Vodostaj Vrbasa na najbližem mjernom mjestu kod Delibašinog sela u Banjaluci danas u 8 časova iznosio je 538 centimetara što je za 168 centimetara više od uvođenja vanrednih mjera odbrane od poplava, ali je u tendenciji opadanja tako da se može očekivati da dođe do opadanja njegovog nivoa i u Srpcu u naredna 24 časa.

S druge strane, Sava je i dalje u porastu ali se još uvijek nalazi u svom koritu i ne pričinjava ozbiljnije probleme lokalnom stanovništvu. Njen nivo danas u 10 časova iznosio je 702 centimetra i raste oko sedam centimetara po času i ukoliko se nastavi taj trend mogle bi već do sutrašnjeg dana biti proglašene redovne mjere odbrane od poplava, pa se upućuje poziv i mještanima naselja na potezu od Srbac Sela do Korova da takođe zaštite svoju imovinu.

Pripadnici civilne zaštite opštine Srbac obišli su i danas naselja koja su najviše ugrožena u slučaju poplava a poplavljenim mještanima se dijele čizme i druga vrsta pomoći u skladu sa njihovim pojedinačnim potrebama.

Sve pumpne stanice na području opštine Srbac rade bez problema, pa tako i pumpna stanica u Poveliču koja je 10. maja nakon višemjesečne rekonstrukcije puštena u upotrebu.

(srbac-rs.com)

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!