Politika

Ambasada Rusije: Izjava ambasadora PIK-a nepotrebna i ne doprinosi rješavanju problema

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH smatra da nije bilo neophodno da ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira izdaju posebnu izjavu koja se odnosi na Oružane snage BiH jer ona, kako ističe, očigledno ne doprinosi rješavanju glavnog problema, a to je formiranje organa vlasti na nivou BiH i Federaciji BiH.

“U vezi sa današnjom izjavom ambasadora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a htjeli bismo istaći da Ruska Federacija podržava djelatnost centralnih organa vlasti BiH zasnovanu na Ustavu BiH i odgovarajućem zakonodavstvu, uključujući Oružane snage kojima, prema našem dubokom uvjerenju, ništa ne prijeti”, navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije.

Loading...

Iz Ambasade naglašavaju da upravo glavnom problemu, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH treba da budu posvećeni napori domaćih aktera, što treba jasno da podrži i međunarodna zajednica.

U današnjoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIK-a, kojoj se nije pridružila Rusija, “nedvosmisleno se potvrđuje” da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i bezbjednosti BiH, te podržava ulogu koju one imaju kako u BiH tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija.

U izjavi se navodi da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i da svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu da obezbijede fukcionisanje Oružanih snaga BiH, što je isključiva nadležnost BiH, te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.  

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!