Nauka i tehnologija

Intelovi čipovi imaju manu koja dovodi do curenja podataka

Intel se suočava se velikim problemom vezanim za ranjivost u hardveru kompanijinih čipova zbog koje može da dođe do curenja povjerljivih podataka koji su smješteni unutar procesora.

Stručnjaci za bezbjednost su otkrili ovu manu u utorak, a pogađa Intelove čipove napravljene čak i 2011. godine.

Korišćenjem ranjivosti, malware može da izvuče podatke, kao što su lozinke, sadržaj aplikacija ili ključevi za enkripciju iz kompjutera i cloud servera koji koriste procesore kompanije.

Program bi trebalo da vidi samo sopstvene podatke preko mašine, međutim, otkrivena ranjivost može da sruši ove barijere tako što modifikuje Intelov čip kako bi on propustio programske podatke koje čuvaju interni baferi procesora i koji služe kao privremeno skladište za ove podatke.

Ove takozvane “mikroarhitekturalno semplovanje podataka” ranjivosti su poznate prošlogodišnjim Meltdown i Spectre manama koje su bile povezane sa arhitekturom unutar Intelovih čipova.

U srcu samog problema je način na koji Intelovi čipovi pokušavaju da predvide i unaprijed “nabave” kompjuterske instrukcije dok sistem radi.

Ovaj pristup pomaže ubrzavanju performansi mašine.

Međutim, baš zbog toga je moguće prevariti Intelov čip da unaprijed dobavi osjetljive podatke iz mašine i dozvoli im da procure.

I dok je Intel izbacivao pečeve da riješi Spectre i Meltdown mane, istraživači nastavljaju da otkrivaju nove verzije ovih ranjivosti zbog toga što postoji veliki broj čipova koji se oslanjaju na ovakavsistem ranog dobavljanja podataka.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!