Privreda

Slovenija podigla kredit od 250 miliona evra

LJUBLJANA – Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Sloveniji kredit do 250 miliona evra za izgradnju pruge Koper-Divača.

To će biti najveći logistički projekat u toj zemlji u posljednjih desetak godina, čija se vrijednost procjenjuje na skoro 1,2 milijarde evra.

Loading...

Sloveniji treba pruga zato što je pretovar u Kopru za desetak godina povećan za oko 40 odsto, a do 2040. godine bi sa sadašnjih 25 miliona tona trebalo da se poveća na 36 miliona.

Zbog toga su ograničene mogućnosti transporta u razvoju luke i njene veze sa zaleđem i okolnim kontinentalnom državama u okruženju kao što su Mađarska, Austrija i Češka.

Očekuje se da će pruga biti završena za šest godina.

Slovenija, uz sredstva EIB-a, prugu namjerava da finansira i iz svog budžeta, kao i evropskim bespovratnim sredstvima i kreditima banaka.

Oni su ove godine uveli i nadoknade i takse za prevoznike koji koriste pravac prema Kopru na pojedinim trasama autoputa.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!